SAFETY FIRST

Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια.

Μπορεί να αναφερόμαστε διαρκώς στα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, όμως αυτό το θλιβερό προνόμιο δεν είναι μόνο ελληνικό, αν και παραμένουμε σε σαφώς χειρότερη μοίρα από την πλειονότητα των χωρών του λεγόμενου "προηγμένου κόσμου" σε Ευρώπη και Αμερική. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 50 εκατομμύρια τραυματίζονται σε ετήσια βάση. Αυτό αναλογεί σε 3000 νεκρούς την ημέρα, μεταξύ των οποίων οι 500 είναι παιδιά, γεγονός απαράδεκτο σε ανθρωπιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τις κοινωνίες.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η FIA (Federation International Automobile) ξεκίνησε τη δράση "FIA Action for Road Safety" , στο πλαίσιο υποστήριξης της δράσης των Ηνωμένων Εθνών "UN Decade of Action for Road Safety" (Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια) η οποία βασίζεται σε 4 άξονες:
1. Σημαντικές συνεργασίες επί του θέματος με Διεθνείς Οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
2. Υποστήριξη δράσεων ενός δικτύου αυτοκινητιστικών οργανισμών και Σωματείων ανά τον κόσμο, μέσω του FIA Grant Programme που θεσμοθετήθηκε το 2012 και βοηθά τα επιμέρους Σωματεία να πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σε τοπικό επίπεδο.
3. Κινητοποίηση όλων των ομάδων και αθλητών του Παγκόσμιου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Formula 1, Ράλλυ, Αγώνες Πίστας, Rallycross κλπ.), που αποτελούν πρότυπα για πολλά νέα άτομα ανά τον κόσμο.
4. Δημιουργία συνεργασιών και κινητοποίηση σημαντικών φορέων ανά τον κόσμο, μέσω πρωτοβουλιών που απορρέουν από την ίδια την FIA, όπως η Δημιουργία των 10 Χρυσών Κανόνων, σε μια προσπάθεια για την επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας στους δρόμους.

Το FIA Action for Road Safety δημιουργήθηκε το 2011 στο πλαίσιο υποστήριξης του UN Decade of Action for Safety, για την περίοδο 2011-2020. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να βοηθήσει ώστε έως το 2020, να έχουν σωθεί 5 εκατομμύρια ζωές και να έχουν αποφευχθεί περί τα 50 εκατομμύρια τραυματισμοί. Μέσω αυτής της εκστρατείας, η FIA στηρίζει την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών μέσω του παγκόσμιου δικτύου Σωματείων που διαθέτει, καθώς επίσης και μέσω της εμπλοκής της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το FIA Foundation μάλιστα, δέχθηκε να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια με το ποσό του ενός εκατομμυρίου Ευρώ ετησίως. 

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Euro NCAP Advanced (Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας)
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)

S5 Box