SAFETY FIRST

Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια.

Μπορεί να αναφερόμαστε διαρκώς στα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, όμως αυτό το θλιβερό προνόμιο δεν είναι μόνο ελληνικό, αν και παραμένουμε σε σαφώς χειρότερη μοίρα από την πλειονότητα των χωρών του λεγόμενου "προηγμένου κόσμου" σε Ευρώπη και Αμερική. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 50 εκατομμύρια τραυματίζονται σε ετήσια βάση. Αυτό αναλογεί σε 3000 νεκρούς την ημέρα, μεταξύ των οποίων οι 500 είναι παιδιά, γεγονός απαράδεκτο σε ανθρωπιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τις κοινωνίες.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η FIA (Federation International Automobile) ξεκίνησε τη δράση "FIA Action for Road Safety" , στο πλαίσιο υποστήριξης της δράσης των Ηνωμένων Εθνών "UN Decade of Action for Road Safety" (Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια) η οποία βασίζεται σε 4 άξονες:
1. Σημαντικές συνεργασίες επί του θέματος με Διεθνείς Οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
2. Υποστήριξη δράσεων ενός δικτύου αυτοκινητιστικών οργανισμών και Σωματείων ανά τον κόσμο, μέσω του FIA Grant Programme που θεσμοθετήθηκε το 2012 και βοηθά τα επιμέρους Σωματεία να πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σε τοπικό επίπεδο.
3. Κινητοποίηση όλων των ομάδων και αθλητών του Παγκόσμιου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Formula 1, Ράλλυ, Αγώνες Πίστας, Rallycross κλπ.), που αποτελούν πρότυπα για πολλά νέα άτομα ανά τον κόσμο.
4. Δημιουργία συνεργασιών και κινητοποίηση σημαντικών φορέων ανά τον κόσμο, μέσω πρωτοβουλιών που απορρέουν από την ίδια την FIA, όπως η Δημιουργία των 10 Χρυσών Κανόνων, σε μια προσπάθεια για την επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας στους δρόμους.

Το FIA Action for Road Safety δημιουργήθηκε το 2011 στο πλαίσιο υποστήριξης του UN Decade of Action for Safety, για την περίοδο 2011-2020. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να βοηθήσει ώστε έως το 2020, να έχουν σωθεί 5 εκατομμύρια ζωές και να έχουν αποφευχθεί περί τα 50 εκατομμύρια τραυματισμοί. Μέσω αυτής της εκστρατείας, η FIA στηρίζει την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών μέσω του παγκόσμιου δικτύου Σωματείων που διαθέτει, καθώς επίσης και μέσω της εμπλοκής της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το FIA Foundation μάλιστα, δέχθηκε να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια με το ποσό του ενός εκατομμυρίου Ευρώ ετησίως. 

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Σπουδαστές βραβεύονται για την προσφορά στην Οδική Ασφάλεια της χώρας τους
Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)

S5 Box