SAFETY FIRST

Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια.

Μπορεί να αναφερόμαστε διαρκώς στα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, όμως αυτό το θλιβερό προνόμιο δεν είναι μόνο ελληνικό, αν και παραμένουμε σε σαφώς χειρότερη μοίρα από την πλειονότητα των χωρών του λεγόμενου "προηγμένου κόσμου" σε Ευρώπη και Αμερική. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 50 εκατομμύρια τραυματίζονται σε ετήσια βάση. Αυτό αναλογεί σε 3000 νεκρούς την ημέρα, μεταξύ των οποίων οι 500 είναι παιδιά, γεγονός απαράδεκτο σε ανθρωπιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τις κοινωνίες.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η FIA (Federation International Automobile) ξεκίνησε τη δράση "FIA Action for Road Safety" , στο πλαίσιο υποστήριξης της δράσης των Ηνωμένων Εθνών "UN Decade of Action for Road Safety" (Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια) η οποία βασίζεται σε 4 άξονες:
1. Σημαντικές συνεργασίες επί του θέματος με Διεθνείς Οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
2. Υποστήριξη δράσεων ενός δικτύου αυτοκινητιστικών οργανισμών και Σωματείων ανά τον κόσμο, μέσω του FIA Grant Programme που θεσμοθετήθηκε το 2012 και βοηθά τα επιμέρους Σωματεία να πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σε τοπικό επίπεδο.
3. Κινητοποίηση όλων των ομάδων και αθλητών του Παγκόσμιου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Formula 1, Ράλλυ, Αγώνες Πίστας, Rallycross κλπ.), που αποτελούν πρότυπα για πολλά νέα άτομα ανά τον κόσμο.
4. Δημιουργία συνεργασιών και κινητοποίηση σημαντικών φορέων ανά τον κόσμο, μέσω πρωτοβουλιών που απορρέουν από την ίδια την FIA, όπως η Δημιουργία των 10 Χρυσών Κανόνων, σε μια προσπάθεια για την επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας στους δρόμους.

Το FIA Action for Road Safety δημιουργήθηκε το 2011 στο πλαίσιο υποστήριξης του UN Decade of Action for Safety, για την περίοδο 2011-2020. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να βοηθήσει ώστε έως το 2020, να έχουν σωθεί 5 εκατομμύρια ζωές και να έχουν αποφευχθεί περί τα 50 εκατομμύρια τραυματισμοί. Μέσω αυτής της εκστρατείας, η FIA στηρίζει την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών μέσω του παγκόσμιου δικτύου Σωματείων που διαθέτει, καθώς επίσης και μέσω της εμπλοκής της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το FIA Foundation μάλιστα, δέχθηκε να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια με το ποσό του ενός εκατομμυρίου Ευρώ ετησίως. 

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)

S5 Box