SAFETY FIRST

Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mart, το 25% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως συνηθίζουν να οδηγούν κουρασμένοι.


Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γενικός Διευθυντής της Exchange and Mart Jim Murray Jones είπε: "Η έρευνά μας δείχνει ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, αποσπώνται εξίσου και κυρίως από τους συνεπιβάτες τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αφού απασχολούνται πολύ με τη ρύθμιση του Air Condition ή της μουσικής στο ραδιόφωνο. Οι άντρες αποσπώνται περισσότερο από τις γυναίκες καθώς τρώνε ή πίνουν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ οι γυναίκες χάνουν τη συγκέντρωσή τους ρυθμίζοντας καθρέπτες, ζώντες ή θέση οδήγησης. Πάντως, συνολικά 72% των οδηγών έχουν ομολογήσει πως κάνουν περισσότερα από ένα πράγματα όταν οδηγούν, γεγονός που θέτει τους ίδιους αλλά και τους επιβάτες σε κίνδυνο".

Η χρήση κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική αιτία ατυχημάτων, ενώ ιδιαίτερα στις ηλικίες 18-24 ετών, οι οδηγοί χρησιμοποιούν κινητό κατά την οδήγηση σε ποσοστό 33%. Άλλη μια αιτία τροχαίων από απόσπαση προσοχής, που συμβαίνει σε ποσοστό 7%, αφορά σε καταστάσεις που συμβαίνουν εκτός του αυτοκινήτου, όπως την απόσπαση προσοχής λόγω μιας διαφήμισης σε πινακίδα, ή παρατήρηση ανθρώπων που έχουν κάποιο ατύχημα σε άλλη λωρίδα.

Συνολικά, 1 στους 4 ανθρώπους παραδέχτηκαν πως αποσπώνται εύκολα από γεγονότα που συμβαίνουν εκτός του αυτοκινήτου, με τις γυναίκες να το παραδέχονται σε ποσοστό 31% και τους άντρες σε ποσοστό 21%. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 33% για οδηγούς ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο Murray Jones πρόσθεσε σχετικά: "Υπάρχουν 3 τρόποι απόσπασης προσοχής κατά την οδήγηση. Διανοητικά, οπτικά και μέσω κίνησης των χεριών. Οι οπτικές αιτίες θα αποσπάσουν την προσοχή του οδηγού από το δρόμο, ενώ όσες αφορούν κινήσεις των χεριών θα κάνουν τον οδηγό να πάρει το ένα ή και τα δύο χέρια από το τιμόνι. Η νοητική απόσπαση ομοιάζει με την οπτική, από την άποψη ότι ουσιαστικά ο οδηγός δε βλέπει στο δρόμο καθώς ο νους του απασχολείται με κάτι άλλο. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι 95% των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, όμως το 75% από αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Οι 10 πρώτες αιτίες απόσπασης της προσοχής έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την πνευματική χαλάρωση."

Η πλειονότητα των ατυχημάτων στους δρόμους οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και για αυτό είναι χρήσιμο όλοι, να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι σε αυτή την πολύ σημαντική καθημερινή μας δραστηριότητα που μπορεί, σε ελάχιστο χρόνο και από ένα στιγμιαίο λάθος, να κοστίσει πολύ ακριβά.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Ορκίστηκε ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης
Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά και του περιφερειακού συμβουλίου, στο οποίο εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος «Ιαβέρης» Μαρκουΐζος ...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)

S5 Box