SAFETY FIRST

Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mart, το 25% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως συνηθίζουν να οδηγούν κουρασμένοι.


Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γενικός Διευθυντής της Exchange and Mart Jim Murray Jones είπε: "Η έρευνά μας δείχνει ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, αποσπώνται εξίσου και κυρίως από τους συνεπιβάτες τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αφού απασχολούνται πολύ με τη ρύθμιση του Air Condition ή της μουσικής στο ραδιόφωνο. Οι άντρες αποσπώνται περισσότερο από τις γυναίκες καθώς τρώνε ή πίνουν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ οι γυναίκες χάνουν τη συγκέντρωσή τους ρυθμίζοντας καθρέπτες, ζώντες ή θέση οδήγησης. Πάντως, συνολικά 72% των οδηγών έχουν ομολογήσει πως κάνουν περισσότερα από ένα πράγματα όταν οδηγούν, γεγονός που θέτει τους ίδιους αλλά και τους επιβάτες σε κίνδυνο".

Η χρήση κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική αιτία ατυχημάτων, ενώ ιδιαίτερα στις ηλικίες 18-24 ετών, οι οδηγοί χρησιμοποιούν κινητό κατά την οδήγηση σε ποσοστό 33%. Άλλη μια αιτία τροχαίων από απόσπαση προσοχής, που συμβαίνει σε ποσοστό 7%, αφορά σε καταστάσεις που συμβαίνουν εκτός του αυτοκινήτου, όπως την απόσπαση προσοχής λόγω μιας διαφήμισης σε πινακίδα, ή παρατήρηση ανθρώπων που έχουν κάποιο ατύχημα σε άλλη λωρίδα.

Συνολικά, 1 στους 4 ανθρώπους παραδέχτηκαν πως αποσπώνται εύκολα από γεγονότα που συμβαίνουν εκτός του αυτοκινήτου, με τις γυναίκες να το παραδέχονται σε ποσοστό 31% και τους άντρες σε ποσοστό 21%. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 33% για οδηγούς ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο Murray Jones πρόσθεσε σχετικά: "Υπάρχουν 3 τρόποι απόσπασης προσοχής κατά την οδήγηση. Διανοητικά, οπτικά και μέσω κίνησης των χεριών. Οι οπτικές αιτίες θα αποσπάσουν την προσοχή του οδηγού από το δρόμο, ενώ όσες αφορούν κινήσεις των χεριών θα κάνουν τον οδηγό να πάρει το ένα ή και τα δύο χέρια από το τιμόνι. Η νοητική απόσπαση ομοιάζει με την οπτική, από την άποψη ότι ουσιαστικά ο οδηγός δε βλέπει στο δρόμο καθώς ο νους του απασχολείται με κάτι άλλο. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι 95% των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, όμως το 75% από αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Οι 10 πρώτες αιτίες απόσπασης της προσοχής έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την πνευματική χαλάρωση."

Η πλειονότητα των ατυχημάτων στους δρόμους οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και για αυτό είναι χρήσιμο όλοι, να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι σε αυτή την πολύ σημαντική καθημερινή μας δραστηριότητα που μπορεί, σε ελάχιστο χρόνο και από ένα στιγμιαίο λάθος, να κοστίσει πολύ ακριβά.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Εξετάσεις κάθε 5 χρόνια επιθυμούν οι οδηγοί άνω των 60 ετών
Η πλειοψηφία των οδηγών ηλικίας άνω των 60 ετών, συμφωνεί με την επανεξέταση ικανοτήτων κάθε 5 χρόνια μετά από την ανανέωση της άδειας οδήγησης, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμέν...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)

S5 Box