SAFETY FIRST

Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mart, το 25% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως συνηθίζουν να οδηγούν κουρασμένοι.


Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γενικός Διευθυντής της Exchange and Mart Jim Murray Jones είπε: "Η έρευνά μας δείχνει ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, αποσπώνται εξίσου και κυρίως από τους συνεπιβάτες τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αφού απασχολούνται πολύ με τη ρύθμιση του Air Condition ή της μουσικής στο ραδιόφωνο. Οι άντρες αποσπώνται περισσότερο από τις γυναίκες καθώς τρώνε ή πίνουν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ οι γυναίκες χάνουν τη συγκέντρωσή τους ρυθμίζοντας καθρέπτες, ζώντες ή θέση οδήγησης. Πάντως, συνολικά 72% των οδηγών έχουν ομολογήσει πως κάνουν περισσότερα από ένα πράγματα όταν οδηγούν, γεγονός που θέτει τους ίδιους αλλά και τους επιβάτες σε κίνδυνο".

Η χρήση κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική αιτία ατυχημάτων, ενώ ιδιαίτερα στις ηλικίες 18-24 ετών, οι οδηγοί χρησιμοποιούν κινητό κατά την οδήγηση σε ποσοστό 33%. Άλλη μια αιτία τροχαίων από απόσπαση προσοχής, που συμβαίνει σε ποσοστό 7%, αφορά σε καταστάσεις που συμβαίνουν εκτός του αυτοκινήτου, όπως την απόσπαση προσοχής λόγω μιας διαφήμισης σε πινακίδα, ή παρατήρηση ανθρώπων που έχουν κάποιο ατύχημα σε άλλη λωρίδα.

Συνολικά, 1 στους 4 ανθρώπους παραδέχτηκαν πως αποσπώνται εύκολα από γεγονότα που συμβαίνουν εκτός του αυτοκινήτου, με τις γυναίκες να το παραδέχονται σε ποσοστό 31% και τους άντρες σε ποσοστό 21%. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 33% για οδηγούς ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο Murray Jones πρόσθεσε σχετικά: "Υπάρχουν 3 τρόποι απόσπασης προσοχής κατά την οδήγηση. Διανοητικά, οπτικά και μέσω κίνησης των χεριών. Οι οπτικές αιτίες θα αποσπάσουν την προσοχή του οδηγού από το δρόμο, ενώ όσες αφορούν κινήσεις των χεριών θα κάνουν τον οδηγό να πάρει το ένα ή και τα δύο χέρια από το τιμόνι. Η νοητική απόσπαση ομοιάζει με την οπτική, από την άποψη ότι ουσιαστικά ο οδηγός δε βλέπει στο δρόμο καθώς ο νους του απασχολείται με κάτι άλλο. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι 95% των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, όμως το 75% από αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Οι 10 πρώτες αιτίες απόσπασης της προσοχής έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την πνευματική χαλάρωση."

Η πλειονότητα των ατυχημάτων στους δρόμους οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και για αυτό είναι χρήσιμο όλοι, να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι σε αυτή την πολύ σημαντική καθημερινή μας δραστηριότητα που μπορεί, σε ελάχιστο χρόνο και από ένα στιγμιαίο λάθος, να κοστίσει πολύ ακριβά.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Κουμπιά vs οθόνες αφής: Σημειώσατε 1
Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)

S5 Box