SAFETY FIRST

Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος.

Είναι γνωστό πως ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP (European New Car Assessment Programme), αποτελεί το πλέον αξιόπιστο "εργαλείο", για τη δοκιμή και αξιολόγησης του επιπέδου ασφαλείας που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Το κύρος του φαίνεται και από το γεγονός ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών, οι οποίοι δίνουν έμφαση στα αποτελέσματά του.

Κάθε δύο χρόνια, ο Euro NCAP ανανεώνει τις διαδικασίες πραγματοποίησης των δοκιμών, με τα νέα πρωτόκολλα να είναι πιο απαιτητικά και αυστηρά, από τα προηγούμενα. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος έχουν 3 σκέλη, καθώς αφορούν στην ασφάλεια των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης με το εμπρός μέρος των οχημάτων, στην προστασία τους μετά το ατύχημα και στην αποτελεσματική λειτουργία των σύγχρονων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.

Αναφορικά με την ασφάλεια των επιβατών σε εμπρόσθια σύγκρουση, εισάγεται το "moving barrier to moving car frontal crash test". Πρόκειται για δοκιμή πρόσκρουσης που αντικαθιστά αυτή που χρησιμοποιούνταν από το Euro NCAP τα τελευταία 23 χρόνια. Στόχος της εν λόγω διαφοροποίησης, είναι να μπορεί να αξιολογηθεί όχι μόνο η προστασία των επιβατών του ενός οχήματος, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η σύγκρουση επιδρά στους επιβάτες του έτερου οχήματος, με την πρόκληση ή μη, τραυματισμών. Για αυτό το λόγο, στο τεστ πρόσκρουσης θα συμμετάσχει μια εξελιγμένη κούκλα με την ονομασία "Thor". Παράλληλα, θα υπάρξει μια νέα μέθοδος σύγκρισης των οχημάτων που εμπλέκονται στη σύγκρουση, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα νέο εργαλείο που ονομάζεται "Mobile Progressive Deformable Barrier".

SF EuroNCAPnew02

Από εκεί και έπειτα, αλλαγές θα υπάρξουν και στην αξιολόγηση των πλευρικών συγκρούσεων, που αποτελούν τον δεύτερο πιο σημαντικό παράγοντα θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξουν ρυθμίσεις όσον αφορά στην ταχύτητα πλευρικής πρόσκρουσης, καθώς και τη μάζα του αντικειμένου, κάνοντας το τεστ ακόμη πιο αυστηρό. Για πρώτη φορά, θα υπάρξει αξιολόγηση της προστασίας του οδηγού, των επιβατών που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της πρόσκρουσης, αλλά και στην αλληλεπίδραση που θα υπάρξει μετά τη σύγκρουση, μεταξύ οδηγού και συνοδηγού.

Επίσης, ο Euro NCAP κάνει ακόμη πιο αυστηρή την αξιολόγηση των τελευταίας γενιάς συστημάτων πρόληψης ατυχημάτων και συστημάτων υποβοήθησης οδηγού. Όσον αφορά στο Autonomous Emergency Braking (AEB), θα εισαχθούν πιο απαιτητικά τεστ για αυτοκίνητα και ευάλωτους χρήστες του δρόμου, όπως η στροφή σε διασταύρωση. Ένα επιπλέον στοιχείο, αφορά στην αξιολόγηση των συστημάτων παρακολούθησης του οδηγού, όπως αυτά που αφορούν στην ανίχνευση κόπωσης ή απόσπασης προσοχής.

Εκτός από την προστασία κατά τη διάρκεια πρόσκρουσης, ιδιαίτερη σημασία έχει και η προστασία των επιβατών μετά από αυτή. Σε συνεργασία με την International Association of Fire & Rescue Services, αναπτύχθηκαν νέοι κανόνες αναφορικά με την ασφάλεια που πρέπει να παρέχουν τα αυτοκίνητα μετά το ατύχημα. Εφόσον τα αυτοκίνητα διαθέτουν ακριβείς και εύκολα διαθέσιμες πληροφορίες διάσωσης, οι κατασκευαστές θα παίρνουν επιπλέον βαθμούς. Ακόμη, ο Euro NCAP θα βαθμολογεί την ευκολία απεγκλωβισμού, τα ηλεκτρικά χερούλια στις πόρτες, ενώ ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να βελτιώσουν τις λειτουργίες του eCall.

Αυτή την περίοδο, τα τεστ πρόσκρουσης έχουν μπει σε παύση λόγω της πανδημίας, οπότε σύμφωνα με τον Euro NCAP, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μετά το καλοκαίρι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Video για τα νέα δεδομένα του Euro NCAP

Περισσότερα Safety First

Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Τι ισχύει για εξετάσεις οδήγησης και ΚΤΕΟ έως 30 Νοεμβρίου
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματ...(περισσότερα)
Ορκίστηκε ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης
Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά και του περιφερειακού συμβουλίου, στο οποίο εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος «Ιαβέρης» Μαρκουΐζος ...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)

S5 Box