SAFETY FIRST

Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών, ειδικότερα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες είναι η οδήγηση υπό επήρεια όχι μόνο αλκοόλ, αλλά και ναρκωτικών ουσιών ή χαπιών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που οξύνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσφατη έρευνα του βρετανικού Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας ΙΑΜ Roadsmart, κατέδειξε τη συχνότητα με την οποία αναγνωρίζονται περιπτώσεις οδήγησης υπό επήρεια ναρκωτικών και τις επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με δήλωση του CEO του IAM Roadsmart, Anthony Kildare αν και το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται σε κυβερνητική ατζέντα από το 2011, την τελευταία δεκαετία όχι μόνο δεν έχει προκύψει βελτίωση, αλλά η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα, οι συγκρούσεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών κατά την περίοδο 2012-2021, παρουσίασαν αύξηση κατά 260%. Ταυτόχρονα, οι καταδίκες για οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών το 2021 έφτασαν στις 28.000.

Τα στοιχεία γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά, έπειτα από την έρευνα του IAM Roadsmart, η οποία διενεργήθηκε σε σώμα 2.000 ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής λοιπόν, 1 στους 10 ανθρώπους παραδέχθηκε πως έχει οδηγήσει ή έχει βρεθεί επιβάτης σε αυτοκίνητο που ο οδηγός είχε καταναλώσει παράνομα ναρκωτικά.

Ακόμη, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δε θα απέτρεπε ένα μέλος της οικογένειάς του ή έναν φίλο που σκοπεύει να οδηγήσει υπό επήρεια ναρκωτικών, ενώ 6% του συνόλου ανέφερε πως θα ένιωθε άνετα να οδηγήσει έχοντας καταναλώσει ναρκωτικές ουσίες.

Προφανώς η χρήση παράνομων ναρκωτικών είναι ένα ζήτημα ξεχωριστής βαρύτητας, ωστόσο ακόμη ένα πρόβλημα μπορεί να είναι η οδήγηση υπό επίδραση χαπιών.

Η χρήση χαπιών με συνταγή γιατρού, μπορεί μεν να μην είναι παράνομη, ωστόσο είναι σαφές πως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως μείωση αντίληψης, αντανακλαστικών κ.α.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του IAM Roadsmart, 1 στους 3 αυτοκινητιστές δε γνωρίζουν τις μέγιστες δόσεις φαρμάκων ή χαπιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ώστε να μην επηρεαστεί η ικανότητά τους στην οδήγηση.

Επιπροσθέτως, 1 στους 5 οδηγούς ελέγχουν σπανίως, ή ποτέ, αν η συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή επηρεάζει τη δυνατότητά τους να οδηγήσει.

Τέλος, 1 στους 4 ερωτηθέντες θεωρούν πως είναι αδύνατο να αποφύγουν την οδήγηση μετά από χρήση φαρμακευτικής αγωγής όπως αντισταμινικά ή χάπια θεραπείας κρυώματος ή γρίπης, ακόμη και αν αυτό απαγορεύεται.

Για αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράψαμε, το IAM Roadsmart μέσω του Antony Kildare, ζητά από τη Βρετανική Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου, οδικού φαινομένου.

Μια τέτοια ενέργεια, είναι η δημιουργία ξεχωριστής διαδικασίας αποκατάστασης για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών, με αναγνώριση πως αυτή η παράβαση είναι διακριτή από την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, καθώς και η ενέργεια σε βάθος για τα αίτια που οδηγούν σε αυτή.

Ακόμη, το IAM Roadsmart θεωρεί πολύ σημαντική την υποστήριξη της διαδικασίας συνταγογράφησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει μια ευρεία συνεργασία μεταξύ συνεργατών στην κυβέρνηση και τον τομέα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με το πώς επηρεάζουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έναν οδηγό, όταν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Αύξηση των θανάτων από τροχαία στις Η.Π.Α. για το 2015
Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Σειρά ελέγχων της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα της Δυτικής Ελλάδος
Επιχειρήσεις με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Τροχαία. ...(περισσότερα)

S5 Box