SAFETY FIRST

Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών, ειδικότερα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες είναι η οδήγηση υπό επήρεια όχι μόνο αλκοόλ, αλλά και ναρκωτικών ουσιών ή χαπιών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που οξύνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσφατη έρευνα του βρετανικού Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας ΙΑΜ Roadsmart, κατέδειξε τη συχνότητα με την οποία αναγνωρίζονται περιπτώσεις οδήγησης υπό επήρεια ναρκωτικών και τις επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με δήλωση του CEO του IAM Roadsmart, Anthony Kildare αν και το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται σε κυβερνητική ατζέντα από το 2011, την τελευταία δεκαετία όχι μόνο δεν έχει προκύψει βελτίωση, αλλά η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα, οι συγκρούσεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών κατά την περίοδο 2012-2021, παρουσίασαν αύξηση κατά 260%. Ταυτόχρονα, οι καταδίκες για οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών το 2021 έφτασαν στις 28.000.

Τα στοιχεία γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά, έπειτα από την έρευνα του IAM Roadsmart, η οποία διενεργήθηκε σε σώμα 2.000 ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής λοιπόν, 1 στους 10 ανθρώπους παραδέχθηκε πως έχει οδηγήσει ή έχει βρεθεί επιβάτης σε αυτοκίνητο που ο οδηγός είχε καταναλώσει παράνομα ναρκωτικά.

Ακόμη, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δε θα απέτρεπε ένα μέλος της οικογένειάς του ή έναν φίλο που σκοπεύει να οδηγήσει υπό επήρεια ναρκωτικών, ενώ 6% του συνόλου ανέφερε πως θα ένιωθε άνετα να οδηγήσει έχοντας καταναλώσει ναρκωτικές ουσίες.

Προφανώς η χρήση παράνομων ναρκωτικών είναι ένα ζήτημα ξεχωριστής βαρύτητας, ωστόσο ακόμη ένα πρόβλημα μπορεί να είναι η οδήγηση υπό επίδραση χαπιών.

Η χρήση χαπιών με συνταγή γιατρού, μπορεί μεν να μην είναι παράνομη, ωστόσο είναι σαφές πως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως μείωση αντίληψης, αντανακλαστικών κ.α.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του IAM Roadsmart, 1 στους 3 αυτοκινητιστές δε γνωρίζουν τις μέγιστες δόσεις φαρμάκων ή χαπιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ώστε να μην επηρεαστεί η ικανότητά τους στην οδήγηση.

Επιπροσθέτως, 1 στους 5 οδηγούς ελέγχουν σπανίως, ή ποτέ, αν η συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή επηρεάζει τη δυνατότητά τους να οδηγήσει.

Τέλος, 1 στους 4 ερωτηθέντες θεωρούν πως είναι αδύνατο να αποφύγουν την οδήγηση μετά από χρήση φαρμακευτικής αγωγής όπως αντισταμινικά ή χάπια θεραπείας κρυώματος ή γρίπης, ακόμη και αν αυτό απαγορεύεται.

Για αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράψαμε, το IAM Roadsmart μέσω του Antony Kildare, ζητά από τη Βρετανική Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου, οδικού φαινομένου.

Μια τέτοια ενέργεια, είναι η δημιουργία ξεχωριστής διαδικασίας αποκατάστασης για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών, με αναγνώριση πως αυτή η παράβαση είναι διακριτή από την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, καθώς και η ενέργεια σε βάθος για τα αίτια που οδηγούν σε αυτή.

Ακόμη, το IAM Roadsmart θεωρεί πολύ σημαντική την υποστήριξη της διαδικασίας συνταγογράφησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει μια ευρεία συνεργασία μεταξύ συνεργατών στην κυβέρνηση και τον τομέα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με το πώς επηρεάζουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έναν οδηγό, όταν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)

S5 Box