SAFETY FIRST

Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.

Οι συνέπειες της πανδημίας, του Brexit και πιο πρόσφατα η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα την καθημερινότητα των κατοίκων των Βρετανών.

Πρόσφατη έρευνα από τον ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό IAM RoadSmart, ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, κατέδειξε ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία, όσον αφορά στη συντήρηση των αυτοκινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από έρευνα που έγινε σε δείγμα 1.004 οδηγών από την Μεγάλη Βρετανία, το 11% παραδέχθηκε πως έχει αναβάλει την αντικατάσταση ελαστικού παρά την υπέρμετρη φθορά, ενώ το 7% δήλωσε πως έχει αναβάλει την αλλαγή ελαστικού έπειτα από κλατάρισμα.

Αν αυτά τα ποσοστά αναχθούν στο συνολικό αριθμό ατόμων που διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης (36 εκατομμύρια), τότε προκύπτει ότι έως 4,2 και 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί οδηγοί αναβάλλουν την συντήρηση των ελαστικών ή την επισκευή ενός κλαταρίσματος, αντίστοιχα.

Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία είναι για ακόμη μια φορά αμείλικτα. Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας της βρετανικής πρωτοβουλίας TyreSafe αποκάλυψε ότι κατά μέσο όρο 153 άτομα χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά κάθε χρόνο λόγω προβλήματος στα ελαστικά.

Ακόμη, 1 στους 5 οδηγούς δεν έχει ελέγξει ποτέ τα ελαστικά του οχήματός του, ενώ 1 στα 4 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους βρετανικούς δρόμους, διαθέτουν ελαστικά τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Στον ανθρώπινο παράγοντα, οι απώλειες ζωών λόγω ατυχημάτων που είχαν ως βάση προβλήματα με φθαρμένα ελαστικά τα τελευταία 5 χρόνια ήταν 4.596, τη στιγμή που το κόστος για τη βρετανική οικονομία, ήταν 416 εκατομμύρια λίρες (περίπου 476 εκατομμύρια ευρώ).

Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει, ο συνολικός αριθμός καταδικών για κίνηση με ελαττωματικά ελαστικά τα τελευταία 3 χρόνια, φτάνει στις 150.000.

«Αν και αναγνωρίζουμε τα οικονομικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν πολλοί οδηγοί σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, το να ρισκάρεις με τα ελαστικά σου απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο, όταν κινδυνεύει η δική σου ασφάλεια και η ασφάλεια των άλλων χρηστών του δρόμου», δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας του IAM RoadSmart. «Επιπλέον, η μη αντικατάσταση των ελαστικών που μπορεί να απογοητεύσει οικονομικά τους οδηγούς μακροπρόθεσμα. Πράγματι, η επένδυση σε ελαστικά υψηλών προδιαγραφών, τα οποία είναι κατάλληλα για την εποχή, θα βοηθήσει στην οικονομία καυσίμου. Αυτό θα βοηθήσει τους αυτοκινητιστές να εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα - ειδικά όταν αυτό συνοδεύεται από πιο οικονομικές συνήθειες οδήγησης».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Στην Πολωνία το διεθνές βραβείο Οδικής Ασφάλειας 2023
Η Πολωνία πέτυχε μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 47% σε μια δεκαετία, επίδοση που δεν πέρασε απαρατήρητη στην Ευρώπη και της απέφερε το διεθνές βραβείο PIN. ...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)

S5 Box