SAFETY FIRST

Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.

Οι συνέπειες της πανδημίας, του Brexit και πιο πρόσφατα η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα την καθημερινότητα των κατοίκων των Βρετανών.

Πρόσφατη έρευνα από τον ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό IAM RoadSmart, ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, κατέδειξε ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία, όσον αφορά στη συντήρηση των αυτοκινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από έρευνα που έγινε σε δείγμα 1.004 οδηγών από την Μεγάλη Βρετανία, το 11% παραδέχθηκε πως έχει αναβάλει την αντικατάσταση ελαστικού παρά την υπέρμετρη φθορά, ενώ το 7% δήλωσε πως έχει αναβάλει την αλλαγή ελαστικού έπειτα από κλατάρισμα.

Αν αυτά τα ποσοστά αναχθούν στο συνολικό αριθμό ατόμων που διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης (36 εκατομμύρια), τότε προκύπτει ότι έως 4,2 και 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί οδηγοί αναβάλλουν την συντήρηση των ελαστικών ή την επισκευή ενός κλαταρίσματος, αντίστοιχα.

Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία είναι για ακόμη μια φορά αμείλικτα. Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας της βρετανικής πρωτοβουλίας TyreSafe αποκάλυψε ότι κατά μέσο όρο 153 άτομα χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά κάθε χρόνο λόγω προβλήματος στα ελαστικά.

Ακόμη, 1 στους 5 οδηγούς δεν έχει ελέγξει ποτέ τα ελαστικά του οχήματός του, ενώ 1 στα 4 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους βρετανικούς δρόμους, διαθέτουν ελαστικά τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Στον ανθρώπινο παράγοντα, οι απώλειες ζωών λόγω ατυχημάτων που είχαν ως βάση προβλήματα με φθαρμένα ελαστικά τα τελευταία 5 χρόνια ήταν 4.596, τη στιγμή που το κόστος για τη βρετανική οικονομία, ήταν 416 εκατομμύρια λίρες (περίπου 476 εκατομμύρια ευρώ).

Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει, ο συνολικός αριθμός καταδικών για κίνηση με ελαττωματικά ελαστικά τα τελευταία 3 χρόνια, φτάνει στις 150.000.

«Αν και αναγνωρίζουμε τα οικονομικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν πολλοί οδηγοί σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, το να ρισκάρεις με τα ελαστικά σου απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο, όταν κινδυνεύει η δική σου ασφάλεια και η ασφάλεια των άλλων χρηστών του δρόμου», δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας του IAM RoadSmart. «Επιπλέον, η μη αντικατάσταση των ελαστικών που μπορεί να απογοητεύσει οικονομικά τους οδηγούς μακροπρόθεσμα. Πράγματι, η επένδυση σε ελαστικά υψηλών προδιαγραφών, τα οποία είναι κατάλληλα για την εποχή, θα βοηθήσει στην οικονομία καυσίμου. Αυτό θα βοηθήσει τους αυτοκινητιστές να εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα - ειδικά όταν αυτό συνοδεύεται από πιο οικονομικές συνήθειες οδήγησης».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην υπηρεσία της ιατρικής;
Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)

S5 Box