SAFETY FIRST

Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 665 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους 701 άνθρωποι.

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα που δημοσίευσε η Ελληνική Αστυνομία, καταγράφηκαν 5 διαφορετικά είδη συγκρούσεων, από τις οποίες υπήρξε θανάσιμος τραυματισμός. Τη μερίδα του λέοντος σε αυτά, έχουν η εκτροπή πορείας και η σύγκρουση, που βεβαιώθηκαν 217 και 214 φορές, αντιπροσωπεύοντας το 32,6% και 32,2% των συνολικών θανατηφόρων τροχαίων, αντίστοιχα. Από εκεί και έπειτα, σε 155 περιπτώσεις (23,3%) υπήρξε παράσυρση πεζού, ενώ συγκρούσεις που περιλάμβαναν πρόσκρουση ή ανατροπή, σημειώθηκαν σε 58 (8,7%) και 21 (3,2%) περιπτώσεις, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στα οχήματα που ενεπλάκησαν στα 665 θανατηφόρα τροχαία, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεις αφορά σε Ιδιωτικής Χρήσης Επιβατικά οχήματα και δίκυκλα. Συγκεκριμένα, τα Ι.Χ.Ε. εμπλέκονταν σε 288 θανατηφόρα τροχαία, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 43,3%, ενώ τα δίκυκλα σε 264 θανατηφόρα ατυχήματα, δηλαδή σε ποσοστό 39,7%. Τα φορτηγά βάρους κάτω των 3,5 τόνων έχουν συμμετοχή σε 69 ατυχήματα (10,4%), ενώ σε 11 περιπτώσεις (1,7%), ο θανάσιμος τραυματισμός αφορούσε σε ποδηλάτη. Ακόμη, καταγράφηκαν από 10 θανατηφόρα τροχαία (1,5%) όπου εμπλέκονταν γεωργικό μηχάνημα, Δημόσιας Χρήσης επιβατικό ή άλλο όχημα, ενώ σε 2 θανατηφόρα τροχαία (0,3%) συμμετείχαν φορτηγά βάρους άνω των 3,5 τόνων. Επιπλέον, μία περίπτωση έχει παραμείνει άγνωστη.

Τέλος, 480 από τα 701 θύματα (68,5%) ήταν οδηγοί, ενώ τη ζωή τους έχασαν ακόμη 148 πεζοί (21,1%) και 73 επιβάτες (10,4%) οχημάτων.

Για τις παραβάσεις που σημειώθηκαν το 2019, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Το κράνος έσωσε μικρό ποδηλάτη στην Αυστραλία
Ένα μικρό αγόρι που χτυπήθηκε με το ποδήλατό του από αυτοκίνητο στο Σίδνει, απέφυγε τα χειρότερα επειδή φορούσε κράνος. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)

S5 Box