SAFETY FIRST

Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μετά από την τελευταία αξιολόγηση ασφαλείας νέων οχημάτων για το 2023, ο Οργανισμός Euro NCAP (New Car Assessment Program) εξέδωσε ανακοίνωση, από την οποία προκύπτει ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τάση ώστε τα νέα οχήματα να διαθέτουν μεγαλύτερες διαστάσεις και βάρος.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία συμμετείχαν 11 αυτοκίνητα, τα Volkswagen ID.7, BMW 5 Series, Mercedes-EQ EQ3, BYD TANG, Kia EV9, XPENG G9, VinFast VF8, smart #3, BYD Seal-U, Honda ZR-V και Hyundai Kona, η πλειοψηφία των οποίων είναι ηλεκτροκίνητα.

Αυτό το χαρακτηριστικό φαντάζει εκ πρώτης όψεως θετικό, στο πλαίσιο των νέων περιβαλλοντικών στόχων που προκύπτουν από το πρόσφατο COP28.

Ωστόσο, με βάση την ανακοίνωση του Euro NCAP, μια δεύτερη ανάγνωση δημιουργεί προβληματισμούς. Ο λόγος είναι πως οι νέες τάσεις της αγοράς έχουν φέρει σε πρώτο πλάνο την ζήτηση αυτοκινήτων μεγαλύτερου βάρους, ύψους και ισχύος, με την κατηγορία των SUV να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού.

Το παραπάνω τρίπτυχο χαρακτηριστικών όμως, δύναται να επιφέρει επιπλέον κίνδυνο στους οδηγούς και επιβάτες μικρότερων αυτοκινήτων σε περίπτωση σύγκρουσης, αφού ένα όχημα μεγαλύτερου όγκου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ζημιές και τραυματισμούς στο μικρότερο όχημα και τους επιβαίνοντές του, αντίστοιχα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τον Euro NCAP, από τα 11 αυτοκίνητα της πιο πρόσφατης αξιολόγησης, μόνο ένα (το smart #3 που εντάσσεται στα μικρά οικογενειακά αυτοκίνητα) είχε βάρος μικρότερο των δύο τόνων.

SF CrashTests

Η αυξανόμενη ζήτηση για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα έχει φέρει στην Ευρωπαϊκή αγορά νέους κατασκευαστές, όπως οι κινεζικές BYD, XPeng και η VinFast από το Βιετνάμ.

Σύμφωνα με τον Euro NCAP, το θετικό στοιχείο είναι πως και οι νέοι κατασκευαστές, φροντίζουν να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, στις προδιαγραφές ασφαλείας που τέθηκαν. Αυτό θεμελιώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι 8 στα 11 αυτοκίνητα, έλαβαν 5 αστέρια ασφάλειας.

Ένα αρνητικό στοιχείο όμως, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Οργανισμού, είναι ότι πλέον το βάρος αυξάνεται, όχι λόγω τοποθέτησης συστημάτων ασφαλείας, επιχείρημα το οποίο υπήρχε τα τελευταία χρόνια ενάντια στις συστάσεις του Euro NCAP.

Ο λόγος που αυξάνεται πλέον το βάρος έγκειται στην αύξηση μεγέθους που προαναφέραμε, καθώς και στις μπαταρίες που θα προσφέρουν αυξημένη αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Επί σειρά ετών, ο Euro NCAP κατηγορήθηκε ότι επιδίωκε την αύξηση στο βάρος των αυτοκινήτων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, Dr. Michiel van Ratingen. «Θεωρήθηκε ότι τα πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας σήμαιναν επιπρόσθετη μάζα. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ίσχυε ποτέ και η αύξηση του βάρους των οχημάτων που βλέπουμε σήμερα δεν σχετίζεται με την ασφάλεια - οφείλεται στην προτίμηση των καταναλωτών για μεγαλύτερα οχήματα και στην ηλεκτροκίνηση, με ολοένα και μεγαλύτερες μπαταρίες να χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν το άγχος των καταναλωτών για την ηλεκτρική αυτονομία».

«Αλλά αυτή είναι μια τάση που δεν βοηθά ούτε την ασφάλεια ούτε το περιβάλλον: τα μεγάλα και βαριά αυτοκίνητα είναι γενικά λιγότερο ενεργειακά αποδοτικά από τα μικρά και ελαφρά, ενώ υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια όταν αυτοί οι δύο τύποι οχημάτων συγκρούονται ή, ακόμη χειρότερα, όταν εμπλέκονται ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου», συμπλήρωσε ο Van Ratingen.

Αναλυτικά αποτελέσματα της αξιολόγησης μπορείτε να βρείτε εδώ 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photos: Euro NCAP

Περισσότερα Safety First

Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της τελευταίας πλήρους εβδομάδας του Ιουλίου
Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τροχαίων παραβάσεων που σημειώθηκαν στην χώρα μας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 23-29 Ιουλίου – Διαβάστε την «κατάταξη» ανά είδος και ανά περιο...(περισσότερα)

S5 Box