SAFETY FIRST

Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μετά από την τελευταία αξιολόγηση ασφαλείας νέων οχημάτων για το 2023, ο Οργανισμός Euro NCAP (New Car Assessment Program) εξέδωσε ανακοίνωση, από την οποία προκύπτει ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τάση ώστε τα νέα οχήματα να διαθέτουν μεγαλύτερες διαστάσεις και βάρος.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία συμμετείχαν 11 αυτοκίνητα, τα Volkswagen ID.7, BMW 5 Series, Mercedes-EQ EQ3, BYD TANG, Kia EV9, XPENG G9, VinFast VF8, smart #3, BYD Seal-U, Honda ZR-V και Hyundai Kona, η πλειοψηφία των οποίων είναι ηλεκτροκίνητα.

Αυτό το χαρακτηριστικό φαντάζει εκ πρώτης όψεως θετικό, στο πλαίσιο των νέων περιβαλλοντικών στόχων που προκύπτουν από το πρόσφατο COP28.

Ωστόσο, με βάση την ανακοίνωση του Euro NCAP, μια δεύτερη ανάγνωση δημιουργεί προβληματισμούς. Ο λόγος είναι πως οι νέες τάσεις της αγοράς έχουν φέρει σε πρώτο πλάνο την ζήτηση αυτοκινήτων μεγαλύτερου βάρους, ύψους και ισχύος, με την κατηγορία των SUV να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού.

Το παραπάνω τρίπτυχο χαρακτηριστικών όμως, δύναται να επιφέρει επιπλέον κίνδυνο στους οδηγούς και επιβάτες μικρότερων αυτοκινήτων σε περίπτωση σύγκρουσης, αφού ένα όχημα μεγαλύτερου όγκου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ζημιές και τραυματισμούς στο μικρότερο όχημα και τους επιβαίνοντές του, αντίστοιχα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τον Euro NCAP, από τα 11 αυτοκίνητα της πιο πρόσφατης αξιολόγησης, μόνο ένα (το smart #3 που εντάσσεται στα μικρά οικογενειακά αυτοκίνητα) είχε βάρος μικρότερο των δύο τόνων.

SF CrashTests

Η αυξανόμενη ζήτηση για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα έχει φέρει στην Ευρωπαϊκή αγορά νέους κατασκευαστές, όπως οι κινεζικές BYD, XPeng και η VinFast από το Βιετνάμ.

Σύμφωνα με τον Euro NCAP, το θετικό στοιχείο είναι πως και οι νέοι κατασκευαστές, φροντίζουν να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, στις προδιαγραφές ασφαλείας που τέθηκαν. Αυτό θεμελιώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι 8 στα 11 αυτοκίνητα, έλαβαν 5 αστέρια ασφάλειας.

Ένα αρνητικό στοιχείο όμως, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Οργανισμού, είναι ότι πλέον το βάρος αυξάνεται, όχι λόγω τοποθέτησης συστημάτων ασφαλείας, επιχείρημα το οποίο υπήρχε τα τελευταία χρόνια ενάντια στις συστάσεις του Euro NCAP.

Ο λόγος που αυξάνεται πλέον το βάρος έγκειται στην αύξηση μεγέθους που προαναφέραμε, καθώς και στις μπαταρίες που θα προσφέρουν αυξημένη αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Επί σειρά ετών, ο Euro NCAP κατηγορήθηκε ότι επιδίωκε την αύξηση στο βάρος των αυτοκινήτων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, Dr. Michiel van Ratingen. «Θεωρήθηκε ότι τα πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας σήμαιναν επιπρόσθετη μάζα. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ίσχυε ποτέ και η αύξηση του βάρους των οχημάτων που βλέπουμε σήμερα δεν σχετίζεται με την ασφάλεια - οφείλεται στην προτίμηση των καταναλωτών για μεγαλύτερα οχήματα και στην ηλεκτροκίνηση, με ολοένα και μεγαλύτερες μπαταρίες να χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν το άγχος των καταναλωτών για την ηλεκτρική αυτονομία».

«Αλλά αυτή είναι μια τάση που δεν βοηθά ούτε την ασφάλεια ούτε το περιβάλλον: τα μεγάλα και βαριά αυτοκίνητα είναι γενικά λιγότερο ενεργειακά αποδοτικά από τα μικρά και ελαφρά, ενώ υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια όταν αυτοί οι δύο τύποι οχημάτων συγκρούονται ή, ακόμη χειρότερα, όταν εμπλέκονται ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου», συμπλήρωσε ο Van Ratingen.

Αναλυτικά αποτελέσματα της αξιολόγησης μπορείτε να βρείτε εδώ 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photos: Euro NCAP

Περισσότερα Safety First

Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Εξετάσεις κάθε 5 χρόνια επιθυμούν οι οδηγοί άνω των 60 ετών
Η πλειοψηφία των οδηγών ηλικίας άνω των 60 ετών, συμφωνεί με την επανεξέταση ικανοτήτων κάθε 5 χρόνια μετά από την ανανέωση της άδειας οδήγησης, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμέν...(περισσότερα)
Όταν διαβάζουμε ή στέλνουμε SMS, κινούμαστε στα τυφλά για 123 μέτρα
Η φράση του τίτλου και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)

S5 Box