SAFETY FIRST

Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσεις στα social media, που προωθούν την κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και συνολικά, την επικίνδυνη οδήγηση.

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την πιο διαδεδομένη, καταγεγραμμένη αιτία θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Δυστυχώς, αυτή η τάση όχι μόνο δε δείχνει να μειώνεται, αλλά μεγαλώνει και πολλοί οδηγοί, νιώθουν υπερήφανοι για αυτή την "θανάσιμη" υπερβολή τους πίσω από το τιμόνι.

Ιδιαίτερα μετά από την άνθιση των social media, δεν είναι λίγες οι φορές που ασυνείδητοι έχουν ανεβάσει videos όπου φαίνεται όχι απλά να παραβιάζουν το όριο ταχύτητας, αλλά να κινούνται τραγικά πιο γρήγορα και να κάνουν ενέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους, καθώς και άλλους ανυποψίαστους οδηγούς.

Αυτή η κακή συνήθεια χρειάζεται αντιμετώπιση, μια λύση για την οποία πρότεινε ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός -αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία- του Βελγίου, George Gilkinet. Η πρότασή του, έγκειται στη δημιουργία νόμου, με βάση τον οποίο προβλέπεται τιμωρία απαγόρευσης οδήγησης, προς όσους αναρτούν εικόνες ή videos στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας-εξυμνώντας την κίνηση με υπερβολική ταχύτητα.

Εφόσον προχωρήσει η ψήφιση του νόμου, η τιμωρία όσων αναρτούν εικόνες ή videos με επικίνδυνη οδήγηση στα social media θα αφορά σε επιβολή προστίμου και απαγόρευσης οδήγησης για χρονικό διάστημα από έναν έως 12 μήνες.

Μεταξύ των ενεργειών που θα θεωρούνται ως επικίνδυνη οδήγηση, πέραν της κίνησης με υπερβολική ταχύτητας εντάσσονται η άρνηση παραχώρησης προτεραιότητας, η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ και διαδικασίες κίνησης όπως οι σφήνες.

«Η υπερβολική ταχύτητα, μαζί με την απόσπαση προσοχής και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, είναι μεταξύ των τριών «δολοφόνων» στους δρόμους μας», δήλωσε ο Gilkinet. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους δρόμους μας σαν πίστες της Formula 1 και στη συνέχεια καυχιούνται γι' αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εξύμνηση της ταχύτητας ή άλλων συμπεριφορών που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια στους δρόμους μας δεν είναι αποδεκτή και είναι εξαιρετικά επιζήμια όσον αφορά την κοινωνική αποδοχή ορισμένων συμπεριφορών. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή για όσους παρακωλύουν ανοιχτά και χωρίς όρια τις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και των ορίων ταχύτητας».

Στόχος του George Giklinet, είναι η συγκεκριμένη νομοθεσία να ψηφιστεί εντός της χρονιάς που διανύουμε.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Joseph Chan

Περισσότερα Safety First

Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)

S5 Box