SAFETY FIRST

Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσεις στα social media, που προωθούν την κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και συνολικά, την επικίνδυνη οδήγηση.

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την πιο διαδεδομένη, καταγεγραμμένη αιτία θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Δυστυχώς, αυτή η τάση όχι μόνο δε δείχνει να μειώνεται, αλλά μεγαλώνει και πολλοί οδηγοί, νιώθουν υπερήφανοι για αυτή την "θανάσιμη" υπερβολή τους πίσω από το τιμόνι.

Ιδιαίτερα μετά από την άνθιση των social media, δεν είναι λίγες οι φορές που ασυνείδητοι έχουν ανεβάσει videos όπου φαίνεται όχι απλά να παραβιάζουν το όριο ταχύτητας, αλλά να κινούνται τραγικά πιο γρήγορα και να κάνουν ενέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους, καθώς και άλλους ανυποψίαστους οδηγούς.

Αυτή η κακή συνήθεια χρειάζεται αντιμετώπιση, μια λύση για την οποία πρότεινε ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός -αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία- του Βελγίου, George Gilkinet. Η πρότασή του, έγκειται στη δημιουργία νόμου, με βάση τον οποίο προβλέπεται τιμωρία απαγόρευσης οδήγησης, προς όσους αναρτούν εικόνες ή videos στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας-εξυμνώντας την κίνηση με υπερβολική ταχύτητα.

Εφόσον προχωρήσει η ψήφιση του νόμου, η τιμωρία όσων αναρτούν εικόνες ή videos με επικίνδυνη οδήγηση στα social media θα αφορά σε επιβολή προστίμου και απαγόρευσης οδήγησης για χρονικό διάστημα από έναν έως 12 μήνες.

Μεταξύ των ενεργειών που θα θεωρούνται ως επικίνδυνη οδήγηση, πέραν της κίνησης με υπερβολική ταχύτητας εντάσσονται η άρνηση παραχώρησης προτεραιότητας, η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ και διαδικασίες κίνησης όπως οι σφήνες.

«Η υπερβολική ταχύτητα, μαζί με την απόσπαση προσοχής και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, είναι μεταξύ των τριών «δολοφόνων» στους δρόμους μας», δήλωσε ο Gilkinet. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους δρόμους μας σαν πίστες της Formula 1 και στη συνέχεια καυχιούνται γι' αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εξύμνηση της ταχύτητας ή άλλων συμπεριφορών που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια στους δρόμους μας δεν είναι αποδεκτή και είναι εξαιρετικά επιζήμια όσον αφορά την κοινωνική αποδοχή ορισμένων συμπεριφορών. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή για όσους παρακωλύουν ανοιχτά και χωρίς όρια τις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και των ορίων ταχύτητας».

Στόχος του George Giklinet, είναι η συγκεκριμένη νομοθεσία να ψηφιστεί εντός της χρονιάς που διανύουμε.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Joseph Chan

Περισσότερα Safety First

Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Υποχρεωτικό το eCall στα νέα αυτοκίνητα
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στ...(περισσότερα)
Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)

S5 Box