SAFETY FIRST

Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσεις στα social media, που προωθούν την κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και συνολικά, την επικίνδυνη οδήγηση.

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την πιο διαδεδομένη, καταγεγραμμένη αιτία θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Δυστυχώς, αυτή η τάση όχι μόνο δε δείχνει να μειώνεται, αλλά μεγαλώνει και πολλοί οδηγοί, νιώθουν υπερήφανοι για αυτή την "θανάσιμη" υπερβολή τους πίσω από το τιμόνι.

Ιδιαίτερα μετά από την άνθιση των social media, δεν είναι λίγες οι φορές που ασυνείδητοι έχουν ανεβάσει videos όπου φαίνεται όχι απλά να παραβιάζουν το όριο ταχύτητας, αλλά να κινούνται τραγικά πιο γρήγορα και να κάνουν ενέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους, καθώς και άλλους ανυποψίαστους οδηγούς.

Αυτή η κακή συνήθεια χρειάζεται αντιμετώπιση, μια λύση για την οποία πρότεινε ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός -αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία- του Βελγίου, George Gilkinet. Η πρότασή του, έγκειται στη δημιουργία νόμου, με βάση τον οποίο προβλέπεται τιμωρία απαγόρευσης οδήγησης, προς όσους αναρτούν εικόνες ή videos στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας-εξυμνώντας την κίνηση με υπερβολική ταχύτητα.

Εφόσον προχωρήσει η ψήφιση του νόμου, η τιμωρία όσων αναρτούν εικόνες ή videos με επικίνδυνη οδήγηση στα social media θα αφορά σε επιβολή προστίμου και απαγόρευσης οδήγησης για χρονικό διάστημα από έναν έως 12 μήνες.

Μεταξύ των ενεργειών που θα θεωρούνται ως επικίνδυνη οδήγηση, πέραν της κίνησης με υπερβολική ταχύτητας εντάσσονται η άρνηση παραχώρησης προτεραιότητας, η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ και διαδικασίες κίνησης όπως οι σφήνες.

«Η υπερβολική ταχύτητα, μαζί με την απόσπαση προσοχής και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, είναι μεταξύ των τριών «δολοφόνων» στους δρόμους μας», δήλωσε ο Gilkinet. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους δρόμους μας σαν πίστες της Formula 1 και στη συνέχεια καυχιούνται γι' αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εξύμνηση της ταχύτητας ή άλλων συμπεριφορών που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια στους δρόμους μας δεν είναι αποδεκτή και είναι εξαιρετικά επιζήμια όσον αφορά την κοινωνική αποδοχή ορισμένων συμπεριφορών. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή για όσους παρακωλύουν ανοιχτά και χωρίς όρια τις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και των ορίων ταχύτητας».

Στόχος του George Giklinet, είναι η συγκεκριμένη νομοθεσία να ψηφιστεί εντός της χρονιάς που διανύουμε.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Joseph Chan

Περισσότερα Safety First

Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)

S5 Box