SAFETY FIRST

Η αλλαγή των κανονισμών στη διαδικασία αξιολόγησης του Euro NCAP, με φόντο τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας, συνδέεται με την αύξηση στα κουμπιά ή τους διακόπτες και την αντίστοιχη μείωση στις οθόνες αφής εντός των νέων αυτοκινήτων.

Από την περασμένη δεκαετία, η ανάπτυξη της ψηφιοποίησης άλλαξε ριζικά την εικόνα του εσωτερικού των νέων οχημάτων, αφού οι οθόνες (αφής ή μη) αντικατέστησαν σε μεγάλο ποσοστό τα κουμπιά και τους διακόπτες, που είχαμε συνηθίσει.

Αυτή η εξέλιξη είχε όμως και μια αρνητική επίδραση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση στα ποσοστά απόσπασης προσοχής από τον δρόμο, γεγονός που συνιστά έναν από τους βασικότερους παράγοντες των τροχαίων ατυχημάτων.

Προφανώς, το μεγαλύτερο μερίδιο σχετικά με την απόσπαση προσοχής ανήκει στην εκτεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, αφού οι οθόνες αφής «ευθύνονται» κυρίως για την απόσπαση του βλέμματος του οδηγού από το δρόμο, κατά την εναλλαγή ορισμένων λειτουργιών, όπως το air condition κλπ.

Από τη στιγμή που η εκτεταμένη χρήση οθονών αφής φαίνεται πως έχει και αρνητικά σημεία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε συνεργασία με οργανισμούς Οδικής Ασφάλειας, θα αλλάξουν πολιτική, αυξάνοντας εκ νέου τα κουμπιά και τους διακόπτες στα εσωτερικά των νέων αυτοκινήτων.

Μάλιστα, αυτό θα συμβεί αρκετά σύντομα, αφού από το 2026 ο ανεξάρτητος οργανισμός ασφάλειας Euro NCAP, που πραγματοποιεί τα γνωστά σε όλους πλέον, crash tests, θα αλλάξει τον τρόπο διενέργειας των δοκιμών αξιολόγησης που πραγματοποιεί.

Συγκεκριμένα, για την επίτευξη του μέγιστου των βαθμών στην αξιολόγηση ασφαλείας, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να μη βασίζονται αποκλειστικά στις οθόνες αφής, αλλά και στη χρήση κουμπιών ή διακοπτών για ενέργειες όπως η χρήση κόρνας, η ενεργοποίηση φλας και υαλοκαθαριστήρων, καθώς και η πραγματοποίηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης.

Όπως υποστήριξε με δηλώσεις στο έγκυρο Μέσο «The Times» ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Euro NCAP, Matthew Avery, «η υπερβολική χρήση των οθονών αφής είναι ένα πρόβλημα σε ολόκληρη τη βιομηχανία, με σχεδόν όλους τους κατασκευαστές οχημάτων να μεταφέρουν τα βασικά χειριστήρια σε κεντρικές οθόνες αφής, υποχρεώνοντας τους οδηγούς να αποσπούν τα μάτια τους από το δρόμο και αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων από απόσπαση της προσοχής».

Αξίζει να τονιστεί, πως η σταδιακή επαναφορά κουμπιών και διακοπτών δε σημαίνει πως οι οθόνες αφής θα καταργηθούν. Ο δεδηλωμένος στόχος είναι όλα τα παραπάνω να συνυπάρχουν με τέτοιο όμως τρόπο, ώστε να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τον οδηγό και τους επιβάτες ενός οχήματος.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Mercedes-Benz

Περισσότερα Safety First

Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)

S5 Box