SAFETY FIRST

Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους.

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση και κατά συνέπεια, μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις, συντονισμένες, σε όλη την Ευρώπη. Παρακάτω, παρατίθενται εν συντομία τα τελευταία νέα από τις ενέργειες ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της αντιμετώπισης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στην Αυστρία εγκαινιάστηκε πρόσφατα το σύστημα αποκατάστασης μέσω χρήσης του alcohol interlock, αυτόματου συστήματος ελέγχου που απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει σε έναν αναπνευστήρα εντός του αυτοκινήτου, πριν γυρίσει το κλειδί της μίζας, ή πατήσει το κουμπί εκκίνησης. Μέσω της διαδικασίας που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτοσχέδιο αλκοτεστ, το σύστημα αναλύει το αποτέλεσμα και επιτρέπει να ξεκινήσει ή όχι το αυτοκίνητο. Αν δηλαδή κάποιος οδηγός βρίσκεται πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δε θα ξεκινήσει. Μάλιστα, σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν οδηγοί που έχουν καταδικαστεί λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, οι οποίοι εφόσον το χρησιμοποιήσουν εθελοντικά στα αυτοκίνητά τους, θα μειώσουν την ποινή τους κατά το ήμισυ. Ταυτόχρονα, οι οδηγοί θα πρέπει να δεχτούν να συναντούν σύμβουλο εξαιτίας του "άσωτου" παρελθόντος τους, καθώς και να πληρώσουν για την εγκατάσταση, ενοικίαση ή απεγκατάσταση του συστήματος στο αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 26.000 οδηγοί αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο απαγόρευση οδήγησης εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ και 7.000 συνεχίζουν να οδηγούν, παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει προσωρινά το δίπλωμά τους

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο σύστημα που δεν είναι κάτι νέο, στη Σουηδία εγκρίθηκε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, αναφορικά με τη διεξαγωγή εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας για βελτίωσή του. Αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς μπορεί να απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό την αστυνομία από τη διαδικασία του ελέγχου, καθώς στόχος είναι να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπολογίζει το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό του οδηγού με ένα απλό άγγιγμα, ή με ανίχνευση της αναπνοής του. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2021 και έχει μεγάλη σημασία, καθώς υπολογίζεται ότι το 1/4 των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στη Σουηδία, οφείλεται σε κατανάλωση αλκοόλ.

Στη Φινλανδία, έρευνα κατέδειξε πως 9 στους 10 Φινλανδούς είναι θετικοί στη χρήση συστημάτων που θα αποτρέπουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όπως το interlock. Η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει προηγμένο σύστημα αποτροπής οδήγησης μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος από το 2008, με τους υπολογισμούς να δείχνουν πως σε 5 χρόνια (2008-2013) απετράπησαν 12.000 περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τέλος, στην Ιρλανδία η κυβέρνηση πρότεινε την αυτόματη απαγόρευση οδήγησης, σε οδηγούς που πιάστηκαν να οδηγούν με 0,5 έως 0,8 γραμμάρια οινοπνεύματος ανά λίτρο στο αίμα τους. Σήμερα, στην αντίστοιχη περίπτωση οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ποινή προστίμου αξίας 200 ευρώ και 3 βαθμούς ποινής, ενώ υπό απαγόρευση οδήγησης τίθενται όσοι έχουν στον οργανισμό τους πάνω από 0,8 γραμμάρια ανά λίτρο. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο κοινοβούλιο, κυρίως από τους εκπροσώπους των αγροτικών ομάδων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Επικίνδυνες υποσυνείδητες προκαταλήψεις για την οδήγηση
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων έχουν υποσυνείδητες προκαταλήψεις για τη διαδικασία της οδήγησης, οι οποίες μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία και την ασ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)

S5 Box