SAFETY FIRST

Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους.

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση και κατά συνέπεια, μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις, συντονισμένες, σε όλη την Ευρώπη. Παρακάτω, παρατίθενται εν συντομία τα τελευταία νέα από τις ενέργειες ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της αντιμετώπισης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στην Αυστρία εγκαινιάστηκε πρόσφατα το σύστημα αποκατάστασης μέσω χρήσης του alcohol interlock, αυτόματου συστήματος ελέγχου που απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει σε έναν αναπνευστήρα εντός του αυτοκινήτου, πριν γυρίσει το κλειδί της μίζας, ή πατήσει το κουμπί εκκίνησης. Μέσω της διαδικασίας που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτοσχέδιο αλκοτεστ, το σύστημα αναλύει το αποτέλεσμα και επιτρέπει να ξεκινήσει ή όχι το αυτοκίνητο. Αν δηλαδή κάποιος οδηγός βρίσκεται πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δε θα ξεκινήσει. Μάλιστα, σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν οδηγοί που έχουν καταδικαστεί λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, οι οποίοι εφόσον το χρησιμοποιήσουν εθελοντικά στα αυτοκίνητά τους, θα μειώσουν την ποινή τους κατά το ήμισυ. Ταυτόχρονα, οι οδηγοί θα πρέπει να δεχτούν να συναντούν σύμβουλο εξαιτίας του "άσωτου" παρελθόντος τους, καθώς και να πληρώσουν για την εγκατάσταση, ενοικίαση ή απεγκατάσταση του συστήματος στο αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 26.000 οδηγοί αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο απαγόρευση οδήγησης εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ και 7.000 συνεχίζουν να οδηγούν, παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει προσωρινά το δίπλωμά τους

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο σύστημα που δεν είναι κάτι νέο, στη Σουηδία εγκρίθηκε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, αναφορικά με τη διεξαγωγή εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας για βελτίωσή του. Αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς μπορεί να απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό την αστυνομία από τη διαδικασία του ελέγχου, καθώς στόχος είναι να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπολογίζει το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό του οδηγού με ένα απλό άγγιγμα, ή με ανίχνευση της αναπνοής του. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2021 και έχει μεγάλη σημασία, καθώς υπολογίζεται ότι το 1/4 των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στη Σουηδία, οφείλεται σε κατανάλωση αλκοόλ.

Στη Φινλανδία, έρευνα κατέδειξε πως 9 στους 10 Φινλανδούς είναι θετικοί στη χρήση συστημάτων που θα αποτρέπουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όπως το interlock. Η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει προηγμένο σύστημα αποτροπής οδήγησης μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος από το 2008, με τους υπολογισμούς να δείχνουν πως σε 5 χρόνια (2008-2013) απετράπησαν 12.000 περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τέλος, στην Ιρλανδία η κυβέρνηση πρότεινε την αυτόματη απαγόρευση οδήγησης, σε οδηγούς που πιάστηκαν να οδηγούν με 0,5 έως 0,8 γραμμάρια οινοπνεύματος ανά λίτρο στο αίμα τους. Σήμερα, στην αντίστοιχη περίπτωση οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ποινή προστίμου αξίας 200 ευρώ και 3 βαθμούς ποινής, ενώ υπό απαγόρευση οδήγησης τίθενται όσοι έχουν στον οργανισμό τους πάνω από 0,8 γραμμάρια ανά λίτρο. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο κοινοβούλιο, κυρίως από τους εκπροσώπους των αγροτικών ομάδων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
12.749 παραβάσεις σε ένα τριήμερο
Η νέα χρονιά δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τις άσχημες συνήθειες των συμπολιτών μας, αναφορικά με τις παραβάσεις που αυτοί διαπράττουν στους ελληνικούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)

S5 Box