SAFETY FIRST

Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους.

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση και κατά συνέπεια, μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις, συντονισμένες, σε όλη την Ευρώπη. Παρακάτω, παρατίθενται εν συντομία τα τελευταία νέα από τις ενέργειες ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της αντιμετώπισης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στην Αυστρία εγκαινιάστηκε πρόσφατα το σύστημα αποκατάστασης μέσω χρήσης του alcohol interlock, αυτόματου συστήματος ελέγχου που απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει σε έναν αναπνευστήρα εντός του αυτοκινήτου, πριν γυρίσει το κλειδί της μίζας, ή πατήσει το κουμπί εκκίνησης. Μέσω της διαδικασίας που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτοσχέδιο αλκοτεστ, το σύστημα αναλύει το αποτέλεσμα και επιτρέπει να ξεκινήσει ή όχι το αυτοκίνητο. Αν δηλαδή κάποιος οδηγός βρίσκεται πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δε θα ξεκινήσει. Μάλιστα, σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν οδηγοί που έχουν καταδικαστεί λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, οι οποίοι εφόσον το χρησιμοποιήσουν εθελοντικά στα αυτοκίνητά τους, θα μειώσουν την ποινή τους κατά το ήμισυ. Ταυτόχρονα, οι οδηγοί θα πρέπει να δεχτούν να συναντούν σύμβουλο εξαιτίας του "άσωτου" παρελθόντος τους, καθώς και να πληρώσουν για την εγκατάσταση, ενοικίαση ή απεγκατάσταση του συστήματος στο αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 26.000 οδηγοί αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο απαγόρευση οδήγησης εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ και 7.000 συνεχίζουν να οδηγούν, παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει προσωρινά το δίπλωμά τους

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο σύστημα που δεν είναι κάτι νέο, στη Σουηδία εγκρίθηκε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, αναφορικά με τη διεξαγωγή εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας για βελτίωσή του. Αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς μπορεί να απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό την αστυνομία από τη διαδικασία του ελέγχου, καθώς στόχος είναι να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπολογίζει το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό του οδηγού με ένα απλό άγγιγμα, ή με ανίχνευση της αναπνοής του. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2021 και έχει μεγάλη σημασία, καθώς υπολογίζεται ότι το 1/4 των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στη Σουηδία, οφείλεται σε κατανάλωση αλκοόλ.

Στη Φινλανδία, έρευνα κατέδειξε πως 9 στους 10 Φινλανδούς είναι θετικοί στη χρήση συστημάτων που θα αποτρέπουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όπως το interlock. Η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει προηγμένο σύστημα αποτροπής οδήγησης μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος από το 2008, με τους υπολογισμούς να δείχνουν πως σε 5 χρόνια (2008-2013) απετράπησαν 12.000 περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τέλος, στην Ιρλανδία η κυβέρνηση πρότεινε την αυτόματη απαγόρευση οδήγησης, σε οδηγούς που πιάστηκαν να οδηγούν με 0,5 έως 0,8 γραμμάρια οινοπνεύματος ανά λίτρο στο αίμα τους. Σήμερα, στην αντίστοιχη περίπτωση οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ποινή προστίμου αξίας 200 ευρώ και 3 βαθμούς ποινής, ενώ υπό απαγόρευση οδήγησης τίθενται όσοι έχουν στον οργανισμό τους πάνω από 0,8 γραμμάρια ανά λίτρο. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο κοινοβούλιο, κυρίως από τους εκπροσώπους των αγροτικών ομάδων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Τo επόμενo Δωρεάν Σεμινάριo Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης
Η Σχολή μας συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς - Διαβάστε πού και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ομιλίες. ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)

S5 Box