SAFETY FIRST

Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους.

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση και κατά συνέπεια, μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις, συντονισμένες, σε όλη την Ευρώπη. Παρακάτω, παρατίθενται εν συντομία τα τελευταία νέα από τις ενέργειες ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της αντιμετώπισης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στην Αυστρία εγκαινιάστηκε πρόσφατα το σύστημα αποκατάστασης μέσω χρήσης του alcohol interlock, αυτόματου συστήματος ελέγχου που απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει σε έναν αναπνευστήρα εντός του αυτοκινήτου, πριν γυρίσει το κλειδί της μίζας, ή πατήσει το κουμπί εκκίνησης. Μέσω της διαδικασίας που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτοσχέδιο αλκοτεστ, το σύστημα αναλύει το αποτέλεσμα και επιτρέπει να ξεκινήσει ή όχι το αυτοκίνητο. Αν δηλαδή κάποιος οδηγός βρίσκεται πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δε θα ξεκινήσει. Μάλιστα, σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν οδηγοί που έχουν καταδικαστεί λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, οι οποίοι εφόσον το χρησιμοποιήσουν εθελοντικά στα αυτοκίνητά τους, θα μειώσουν την ποινή τους κατά το ήμισυ. Ταυτόχρονα, οι οδηγοί θα πρέπει να δεχτούν να συναντούν σύμβουλο εξαιτίας του "άσωτου" παρελθόντος τους, καθώς και να πληρώσουν για την εγκατάσταση, ενοικίαση ή απεγκατάσταση του συστήματος στο αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 26.000 οδηγοί αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο απαγόρευση οδήγησης εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ και 7.000 συνεχίζουν να οδηγούν, παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει προσωρινά το δίπλωμά τους

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο σύστημα που δεν είναι κάτι νέο, στη Σουηδία εγκρίθηκε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, αναφορικά με τη διεξαγωγή εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας για βελτίωσή του. Αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς μπορεί να απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό την αστυνομία από τη διαδικασία του ελέγχου, καθώς στόχος είναι να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπολογίζει το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό του οδηγού με ένα απλό άγγιγμα, ή με ανίχνευση της αναπνοής του. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2021 και έχει μεγάλη σημασία, καθώς υπολογίζεται ότι το 1/4 των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στη Σουηδία, οφείλεται σε κατανάλωση αλκοόλ.

Στη Φινλανδία, έρευνα κατέδειξε πως 9 στους 10 Φινλανδούς είναι θετικοί στη χρήση συστημάτων που θα αποτρέπουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όπως το interlock. Η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει προηγμένο σύστημα αποτροπής οδήγησης μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος από το 2008, με τους υπολογισμούς να δείχνουν πως σε 5 χρόνια (2008-2013) απετράπησαν 12.000 περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τέλος, στην Ιρλανδία η κυβέρνηση πρότεινε την αυτόματη απαγόρευση οδήγησης, σε οδηγούς που πιάστηκαν να οδηγούν με 0,5 έως 0,8 γραμμάρια οινοπνεύματος ανά λίτρο στο αίμα τους. Σήμερα, στην αντίστοιχη περίπτωση οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ποινή προστίμου αξίας 200 ευρώ και 3 βαθμούς ποινής, ενώ υπό απαγόρευση οδήγησης τίθενται όσοι έχουν στον οργανισμό τους πάνω από 0,8 γραμμάρια ανά λίτρο. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο κοινοβούλιο, κυρίως από τους εκπροσώπους των αγροτικών ομάδων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο αυστηρή νομοθεσία για τους αρχάριους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγη...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)

S5 Box