SAFETY FIRST

Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους.

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση και κατά συνέπεια, μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις, συντονισμένες, σε όλη την Ευρώπη. Παρακάτω, παρατίθενται εν συντομία τα τελευταία νέα από τις ενέργειες ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της αντιμετώπισης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στην Αυστρία εγκαινιάστηκε πρόσφατα το σύστημα αποκατάστασης μέσω χρήσης του alcohol interlock, αυτόματου συστήματος ελέγχου που απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει σε έναν αναπνευστήρα εντός του αυτοκινήτου, πριν γυρίσει το κλειδί της μίζας, ή πατήσει το κουμπί εκκίνησης. Μέσω της διαδικασίας που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτοσχέδιο αλκοτεστ, το σύστημα αναλύει το αποτέλεσμα και επιτρέπει να ξεκινήσει ή όχι το αυτοκίνητο. Αν δηλαδή κάποιος οδηγός βρίσκεται πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δε θα ξεκινήσει. Μάλιστα, σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν οδηγοί που έχουν καταδικαστεί λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, οι οποίοι εφόσον το χρησιμοποιήσουν εθελοντικά στα αυτοκίνητά τους, θα μειώσουν την ποινή τους κατά το ήμισυ. Ταυτόχρονα, οι οδηγοί θα πρέπει να δεχτούν να συναντούν σύμβουλο εξαιτίας του "άσωτου" παρελθόντος τους, καθώς και να πληρώσουν για την εγκατάσταση, ενοικίαση ή απεγκατάσταση του συστήματος στο αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 26.000 οδηγοί αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο απαγόρευση οδήγησης εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ και 7.000 συνεχίζουν να οδηγούν, παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει προσωρινά το δίπλωμά τους

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο σύστημα που δεν είναι κάτι νέο, στη Σουηδία εγκρίθηκε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, αναφορικά με τη διεξαγωγή εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας για βελτίωσή του. Αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς μπορεί να απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό την αστυνομία από τη διαδικασία του ελέγχου, καθώς στόχος είναι να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπολογίζει το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό του οδηγού με ένα απλό άγγιγμα, ή με ανίχνευση της αναπνοής του. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2021 και έχει μεγάλη σημασία, καθώς υπολογίζεται ότι το 1/4 των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στη Σουηδία, οφείλεται σε κατανάλωση αλκοόλ.

Στη Φινλανδία, έρευνα κατέδειξε πως 9 στους 10 Φινλανδούς είναι θετικοί στη χρήση συστημάτων που θα αποτρέπουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όπως το interlock. Η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει προηγμένο σύστημα αποτροπής οδήγησης μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος από το 2008, με τους υπολογισμούς να δείχνουν πως σε 5 χρόνια (2008-2013) απετράπησαν 12.000 περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τέλος, στην Ιρλανδία η κυβέρνηση πρότεινε την αυτόματη απαγόρευση οδήγησης, σε οδηγούς που πιάστηκαν να οδηγούν με 0,5 έως 0,8 γραμμάρια οινοπνεύματος ανά λίτρο στο αίμα τους. Σήμερα, στην αντίστοιχη περίπτωση οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ποινή προστίμου αξίας 200 ευρώ και 3 βαθμούς ποινής, ενώ υπό απαγόρευση οδήγησης τίθενται όσοι έχουν στον οργανισμό τους πάνω από 0,8 γραμμάρια ανά λίτρο. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο κοινοβούλιο, κυρίως από τους εκπροσώπους των αγροτικών ομάδων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Euro NCAP Advanced (Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας)
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Υποχρεωτικό το eCall στα νέα αυτοκίνητα
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στ...(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)

S5 Box