SAFETY FIRST

Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγονται στην Ινδία πήραν μηδενικό βαθμό στο κομμάτι της προστασίας ενηλίκων.


Ο λόγος για τα Renault Kwid, Maruti Suzuki Celerio, Maruti Suzuki Eeco, Mahindra Scorpio και Hyundai Eon, ενώ σημειώνεται πως το Renault Kwid δοκιμάστηκε σε 3 εκδόσεις, χωρίς να διαθέτουν όλες αερόσακο, αλλά μόνο μία εξ αυτών.

O Γενικός Γραμματέας του Global NCAP, David Ward σχολίασε σχετικά: "Τα τελευταία αποτελέσματα του SaferCarsforIndia δείχνουν πως σημαντικό είναι για τα σημερινά αυτοκίνητο, να διαθέτουν πλαίσιο που μένει σταθερό κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Αυτό, μαζί με τους εμπρός αερόσακους, αποτελεί πολύ σημαντικό προαπαιτούμενο για την ασφάλεια των επιβατών. Μένω έκπληκτος που ένας κατασκευαστής όπως η Renault, παρουσίασε το Kwid χωρίς αυτό να διαθέτει ένα τόσο σημαντικό χαρακτηριστικό. To Global NCAP πιστεύει πως κανένας κατασκευαστής δεν πρέπει να παράγει νέα μοντέλα που βρίσκονται τόσο κάτω από τα standards, σε κανένα μέρος του κόσμου. Οι κατασκευαστές πρέπει να εξασφαλίσουν ώστε τα αυτοκίνητά τους να περνούν τους ελάχιστους κανονισμούς crash test της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποστηρίζουν τη χρήση αερόσακου. Η πρόθεση της Renault να διορθώσει αυτό το σφάλμα μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε μια νέα έκδοση με αερόσακους. Η Renault έχει επιδείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη και θα έπρεπε να δείχνει την ίδια δέσμευση και προς τους πελάτες της στην Ινδία. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καταδεικνύει τη σημασία της απόφασης της Ινδικής Κυβέρνησης, να κάνει υποχρεωτικά Crash Tests που αφορούν σε μετωπική ή πλαϊνή σύγκρουση, από τον Οκτώβριο του 2017. Απαιτείται νομοθετική ενεργοποίηση, ώστε τα ελάχιστα επίπεδα προστασίας επιβατών που συνιστώνται από τα Ηνωμένα Έθνη, παρέχονται και στους Ινδούς καταναλωτές. Όμως οι κατασκευαστές δεν πρέπει να περιμένουν την νομοθεσία και τους παροτρύνουμε να αποσύρουν από την παραγωγή όλα τα αυτοκίνητα που παίρνουν μηδενικά αστέρια στα Crash Tests, το συντομότερο δυνατό". 

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μπολόνια: Θετικά αποτελέσματα από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα
Έναν χρόνο μετά από την υιοθέτηση του ανώτατου ορίου ταχύτητας εντός πόλης στα 30 χλμ./ώρα στην Μπολόνια, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και ια πρώτη φορά στην ιστορία καταγραφή...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Ευρώπη: Έκκληση για αυτονομία στη διαμόρφωση των ορίων ταχύτητας ανά περιοχή
Ένας μεγάλος αριθμός Δημάρχων και Αντιδημάρχων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, συνυπογράφει γράμμα-αίτημα προς τους Financial Times, μέσω του οποίου ζητά αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τη διαμ...(περισσότερα)
Μεταφορά ποινών για οδικά παραπτώματα σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με νέα νομοθεσία που θα απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση ποινών για παραπτώματα οδηγών σε όλες τις χώρες της ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)

S5 Box