SAFETY FIRST

Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα.

Τα ελαστικά, που αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Για αυτό, οι εταιρείες παραγωγής ελαστικών όπως η Michelin, βρίσκονται σε διαρκή διαδικασία εξέλιξης προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι η Michelin έχει αναπτύξει τα ελαστικά " Green X" τα οποία διαθέτουν χαμηλή αντίσταση στην κύλιση, έχουν αυξημένη χιλιομετρική απόδοση και παράλληλα, είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Όμως, εκτός από τα ελαστικά καθαυτά, ο δρόμος για τη μείωση της κατανάλωσης, περνάει και από τους ίδιους τους οδηγούς, οι οποίοι με μικρές ενέργειες οικολογικής οδήγησης, μπορούν να πετύχουν ένα καλύτερο, σε επίπεδο φιλικότητας προς το περιβάλλον, αποτέλεσμα.

Παρακάτω, ακολουθούν συμβουλές για πιο οικολογική οδήγηση, με βάση και τη διεθνή τεχνογνωσία της Michelin στον τομέα.

1. Οδήγηση με σταθερή ταχύτητα, χωρίς απότομες αυξομειώσεις της κινητικής ενέργειας του αυτοκινήτου, δηλαδή απότομο πάτημα στο γκάζι ή στο φρένο.

2. Αλλαγές σχέσεων μεταξύ 2000 και 2500 στροφών, ώστε να επιτευχθεί ο βέλτιστος συνδυασμός ταχύτητας και ομαλής κύλισης, χωρίς μεγάλη καταπόνηση του κινητήρα και άρα, χωρίς αύξηση της εκπομπής ρύπων.

3. Έλεγχος της πίεσης των ελαστικών, καθώς σε περίπτωση που αυτά έχουν χαμηλότερη πίεση από αυτήν που πρέπει, τότε η κατανάλωση και η εκπομπή ρύπων αυξάνονται.

4. Κατά την οδήγηση, πρέπει να προσπαθούμε να εστιάζουμε μακριά, ώστε να έχουμε όσο μεγαλύτερο πεδίο ορατότητας γίνεται. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την πρόληψη από ξαφνικές και απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας και κατά συνέπεια, πιο ομαλή οδήγηση που μειώνει την κατανάλωση.

5. Ειδικά για μεγαλύτερες ταχύτητες όπως π.χ. κατά την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο, διατηρούμε κλειστά τα παράθυρα, καθώς σε περίπτωση που αυτά είναι ανοικτά επηρεάζεται αρνητικά η αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου και η κατανάλωση αυξάνεται.

6. Σε περιπτώσεις ακινητοποίησης σε μποτιλιάρισμα, είναι χρήσιμο ακόμη και να σβήνουμε τον κινητήρα, σε περίπτωση που το όχημά μας δεν διαθέτει σύστημα Start&Stop (αυτόματο σύστημα προσωρινής διακοπής λειτουργίας κινητήρα), ώστε να μειωθεί η εκπομπή ρύπων.

7. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος ενός οχήματος, τόσο αυξάνονται η κατανάλωση και η εκπομπή ρύπων, οπότε το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι όσο πιο ελαφρύ γίνεται σε επίπεδο φόρτωσης.

8. Επιπλέον αξεσουάρ όπως σχάρα οροφής ή αποσκευών, αυξάνουν την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την αεροδυναμική του αυτοκινήτου.

Περισσότερα Safety First

Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)

S5 Box