SAFETY FIRST

Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα.

Εκτός από τις Βρυξέλλες, η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα είναι ένα μέτρο που έχει ληφθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως Ελσίνκι (Φινλανδία), Όσλο (Νορβηγία), Μόναχο (Γερμανία), Παρίσι (Γαλλία), Μπιλμπάο (Ισπανία), Τορόντο (Καναδάς) τα τελευταία χρόνια.

Απώτερος σκοπός είναι αφενός η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των εκπομπών ρύπων και αφετέρου, οι συγκεκριμένες πόλεις να καταστούν πιο φιλικές για πεζούς και ποδηλάτες.

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από τις Βρυξέλλες, δείχνουν πως οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν, με τα περιθώρια βελτίωσης να παραμένουν μεγάλα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από το Brussels Mobility, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μεταξύ 2021 και 2020 μειώθηκαν κατά περισσότερο του 50% (5 από 11), ενώ αντίστοιχα οι τραυματισμοί έπεσαν από τους 121 στους 100.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση του ορίου ταχύτητας, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στους χρόνους των διαδρομών που πραγματοποιούνται εντός πόλης, ενώ ταυτόχρονα οι παραβιάσεις των ορίων μειώθηκαν κατά 2,4%, σε σύγκριση με το 2020.Ταυτόχρονα,

η παραπάνω ενέργεια επέφερε μείωση και στα επίπεδα θορύβου εντός του αστικού ιστού, η οποία σε μερικά σημεία της πόλης έφτασε έως και τα 4,8 dB.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση σχετικά με τις Βρυξέλλες γνωστοποιήθηκε πως η χρήση ποδηλάτου στην πρωτεύουσα του Βελγίου αυξήθηκε κατά 20%, ποσοστό που γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν σκεφτούμε ότι το 2020 είχε υπάρξει η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία (64%) σε σύγκριση με το 2019.

Αν και τα αποτελέσματα από την πρώτη χρονιά μείωσης του ορίου ταχύτητας ήταν σαφώς ενθαρρυντικά οι Βέλγοι δεν επαναπαύονται, με την επικεφαλής του τομέα κινητικότητας στις Βρυξέλλες, Elke Van den Brandt, να δηλώνει πως "αντικειμενικός σκοπός παραμένουν οι μηδενικοί θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί στις Βρυξέλλες".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo credits: Unsplash - Remco Marien

Περισσότερα Safety First

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς νομοθεσία για ψηφιακή διαθεσιμότητα των ορίων ταχύτητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)

S5 Box