Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα.
Εκτός από τις Βρυξέλλες, η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα είναι ένα μέτρο που έχει ληφθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως Ελσίνκι (Φινλανδία), Όσλο (Νορβηγία), Μόναχο (Γερμανία), Παρίσι (Γαλλία), Μπιλμπάο (Ισπανία), Τορόντο (Καναδάς) τα τελευταία χρόνια.
Απώτερος σκοπός είναι αφενός η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των εκπομπών ρύπων και αφετέρου, οι συγκεκριμένες πόλεις να καταστούν πιο φιλικές για πεζούς και ποδηλάτες.
Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από τις Βρυξέλλες, δείχνουν πως οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν, με τα περιθώρια βελτίωσης να παραμένουν μεγάλα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από το Brussels Mobility, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μεταξύ 2021 και 2020 μειώθηκαν κατά περισσότερο του 50% (5 από 11), ενώ αντίστοιχα οι τραυματισμοί έπεσαν από τους 121 στους 100.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση του ορίου ταχύτητας, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στους χρόνους των διαδρομών που πραγματοποιούνται εντός πόλης, ενώ ταυτόχρονα οι παραβιάσεις των ορίων μειώθηκαν κατά 2,4%, σε σύγκριση με το 2020.Ταυτόχρονα,
η παραπάνω ενέργεια επέφερε μείωση και στα επίπεδα θορύβου εντός του αστικού ιστού, η οποία σε μερικά σημεία της πόλης έφτασε έως και τα 4,8 dB.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση σχετικά με τις Βρυξέλλες γνωστοποιήθηκε πως η χρήση ποδηλάτου στην πρωτεύουσα του Βελγίου αυξήθηκε κατά 20%, ποσοστό που γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν σκεφτούμε ότι το 2020 είχε υπάρξει η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία (64%) σε σύγκριση με το 2019.
Αν και τα αποτελέσματα από την πρώτη χρονιά μείωσης του ορίου ταχύτητας ήταν σαφώς ενθαρρυντικά οι Βέλγοι δεν επαναπαύονται, με την επικεφαλής του τομέα κινητικότητας στις Βρυξέλλες, Elke Van den Brandt, να δηλώνει πως "αντικειμενικός σκοπός παραμένουν οι μηδενικοί θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί στις Βρυξέλλες".
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ
Photo credits: Unsplash - Remco Marien