SAFETY FIRST

Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα.

Εκτός από τις Βρυξέλλες, η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα είναι ένα μέτρο που έχει ληφθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως Ελσίνκι (Φινλανδία), Όσλο (Νορβηγία), Μόναχο (Γερμανία), Παρίσι (Γαλλία), Μπιλμπάο (Ισπανία), Τορόντο (Καναδάς) τα τελευταία χρόνια.

Απώτερος σκοπός είναι αφενός η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των εκπομπών ρύπων και αφετέρου, οι συγκεκριμένες πόλεις να καταστούν πιο φιλικές για πεζούς και ποδηλάτες.

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από τις Βρυξέλλες, δείχνουν πως οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν, με τα περιθώρια βελτίωσης να παραμένουν μεγάλα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από το Brussels Mobility, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μεταξύ 2021 και 2020 μειώθηκαν κατά περισσότερο του 50% (5 από 11), ενώ αντίστοιχα οι τραυματισμοί έπεσαν από τους 121 στους 100.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση του ορίου ταχύτητας, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στους χρόνους των διαδρομών που πραγματοποιούνται εντός πόλης, ενώ ταυτόχρονα οι παραβιάσεις των ορίων μειώθηκαν κατά 2,4%, σε σύγκριση με το 2020.Ταυτόχρονα,

η παραπάνω ενέργεια επέφερε μείωση και στα επίπεδα θορύβου εντός του αστικού ιστού, η οποία σε μερικά σημεία της πόλης έφτασε έως και τα 4,8 dB.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση σχετικά με τις Βρυξέλλες γνωστοποιήθηκε πως η χρήση ποδηλάτου στην πρωτεύουσα του Βελγίου αυξήθηκε κατά 20%, ποσοστό που γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν σκεφτούμε ότι το 2020 είχε υπάρξει η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία (64%) σε σύγκριση με το 2019.

Αν και τα αποτελέσματα από την πρώτη χρονιά μείωσης του ορίου ταχύτητας ήταν σαφώς ενθαρρυντικά οι Βέλγοι δεν επαναπαύονται, με την επικεφαλής του τομέα κινητικότητας στις Βρυξέλλες, Elke Van den Brandt, να δηλώνει πως "αντικειμενικός σκοπός παραμένουν οι μηδενικοί θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί στις Βρυξέλλες".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo credits: Unsplash - Remco Marien

Περισσότερα Safety First

Επικίνδυνες υποσυνείδητες προκαταλήψεις για την οδήγηση
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων έχουν υποσυνείδητες προκαταλήψεις για τη διαδικασία της οδήγησης, οι οποίες μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία και την ασ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Στην Πολωνία το διεθνές βραβείο Οδικής Ασφάλειας 2023
Η Πολωνία πέτυχε μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 47% σε μια δεκαετία, επίδοση που δεν πέρασε απαρατήρητη στην Ευρώπη και της απέφερε το διεθνές βραβείο PIN. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)

S5 Box