SAFETY FIRST

Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους.

 

Η Κυριακή 19 Νοεμβρίου αποτέλεσε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων για το 2017, μια ημέρα που ενώνει όλο τον κόσμο, στην κοινή προσπάθεια μείωσης και εντέλει εξάλειψης, μιας από τις σημαντικότερες πηγές θανάτων στον πλανήτη, ειδικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι κάθε χρόνο υπολογίζεται πως περίπου 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή περίπου 3,4 χιλιάδες ανά ημέρα) χάνουν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη, με τις χώρες χαμηλότερων εισοδημάτων να παρουσιάζουν την συντριπτική πλειοψηφία του 90% των θανάτων. Επιπλέον, τα τροχαία ατυχήματα όπως έχει πολλάκις επισημανθεί από το Διεθνή Οργανισμό Υγείας (WHO), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (FEVR) αλλά και συνολικά τις έρευνες που διεξάγονται, "χτυπούν" κυρίως τους νέους ηλικίας 15-29 ετών, καθώς και τις επονομαζόμενες ως "ευπαθείς" ομάδες των δρόμων, όπως μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και πεζοί.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της επιτροπής συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, Dr. Etienne Krug:

"Αυτή την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Ατυχημάτων, για ακόμη μια φορά οι σκέψεις μας είναι μαζί με τα εκατομμύρια που έχασαν αγαπημένους ανθρώπους στους δρόμους του κόσμου φέτος. Κάθε μέρα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας φέρνουν τραγικά νέα, πίσω από τα οποία υπάρχουν θλιμμένες οικογένειες και φίλοι, οι ζωές των οποίων άλλαξαν για πάντα. Είναι πράγματι μια στιγμή να θυμηθούμε και να αναγνωρίσουμε πως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα -ακόμη και τώρα- ώστε να αποφευχθεί αυτός ο τραγικός χαμός ανθρώπινων ζωών.

Πριν από δύο χρόνια, οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο έθεσαν τον φιλόδοξο στόχο της δραστικής μείωσης των θανάτων και τραυματισμών στους δρόμους κατά 50%, έως το 2020. Τον περασμένο Μάιο εκδόθηκε από τον WHO, σε συνεργασία με μέλη της συνεργασίας του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια, το SaveLIVES, ένα τεχνικό εγχειρίδιο καθοδήγησης των κυβερνήσεων και συνεργατών τους, σχετικά με την οδική ασφάλεια. Με 6 στρατηγικές και 22 παρεμβάσεις, το εγχειρίδιο ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις μεθόδους που αποδίδουν. Αυτές περιλαμβάνουν μέτρα για το σχεδιασμό των δρόμων και νέων αυτοκινήτων με γνώμονα την ασφάλεια, τη σωστή διαχείριση της ταχύτητας στους δρόμους, τη βελτίωση των νόμων καθώς και την παροχή υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης στα θύματα μετά από ένα τροχαίο. Η επιτάχυνση της προόδου στην επίτευξη πιο ασφαλών δρόμων, θα διευκολυνθεί με τη θεσμοθέτηση στόχων και δεικτών απόδοσης σε επίπεδο ασφάλειας, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και όταν τελειοποιηθεί, θα σημαίνει πως οι κυβερνήσεις θα γνωρίζουν πού έφτασαν και πόσο απέχουν ακόμη, από το να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη όσων υπέφεραν στους δρόμους του κόσμου, θα είναι οι κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έκαναν στην αρχή της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020 πριν να είναι πολύ αργά.

Οι συνεργάτες μου και εγώ σας εύχομαι μια επιτυχημένη Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης."

Από τη μεριά μας, να σχολιάσουμε πως πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη είναι χρήσιμες, ειδικά όταν συμβαίνουν σε πολυεθνικό επίπεδο, όμως όπως συμβαίνει με όλα τα σημαντικά ζητήματα της ζωής μας, η ευαισθητοποίηση για το φλέγον ζήτημα των θανάτων στους δρόμους επιβάλλεται να είναι διαρκής, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Δίπλωμα οδήγησης:  Τα ποσά για τα νέα και ενιαία παράβολα
Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τον ορισμό νέων ενιαίων-ενοποιημένων παραβόλων, αναφορικά με το δίπλωμα οδήγησης. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)

S5 Box