SAFETY FIRST

Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους.

 

Η Κυριακή 19 Νοεμβρίου αποτέλεσε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων για το 2017, μια ημέρα που ενώνει όλο τον κόσμο, στην κοινή προσπάθεια μείωσης και εντέλει εξάλειψης, μιας από τις σημαντικότερες πηγές θανάτων στον πλανήτη, ειδικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι κάθε χρόνο υπολογίζεται πως περίπου 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή περίπου 3,4 χιλιάδες ανά ημέρα) χάνουν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη, με τις χώρες χαμηλότερων εισοδημάτων να παρουσιάζουν την συντριπτική πλειοψηφία του 90% των θανάτων. Επιπλέον, τα τροχαία ατυχήματα όπως έχει πολλάκις επισημανθεί από το Διεθνή Οργανισμό Υγείας (WHO), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (FEVR) αλλά και συνολικά τις έρευνες που διεξάγονται, "χτυπούν" κυρίως τους νέους ηλικίας 15-29 ετών, καθώς και τις επονομαζόμενες ως "ευπαθείς" ομάδες των δρόμων, όπως μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και πεζοί.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της επιτροπής συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, Dr. Etienne Krug:

"Αυτή την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Ατυχημάτων, για ακόμη μια φορά οι σκέψεις μας είναι μαζί με τα εκατομμύρια που έχασαν αγαπημένους ανθρώπους στους δρόμους του κόσμου φέτος. Κάθε μέρα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας φέρνουν τραγικά νέα, πίσω από τα οποία υπάρχουν θλιμμένες οικογένειες και φίλοι, οι ζωές των οποίων άλλαξαν για πάντα. Είναι πράγματι μια στιγμή να θυμηθούμε και να αναγνωρίσουμε πως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα -ακόμη και τώρα- ώστε να αποφευχθεί αυτός ο τραγικός χαμός ανθρώπινων ζωών.

Πριν από δύο χρόνια, οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο έθεσαν τον φιλόδοξο στόχο της δραστικής μείωσης των θανάτων και τραυματισμών στους δρόμους κατά 50%, έως το 2020. Τον περασμένο Μάιο εκδόθηκε από τον WHO, σε συνεργασία με μέλη της συνεργασίας του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια, το SaveLIVES, ένα τεχνικό εγχειρίδιο καθοδήγησης των κυβερνήσεων και συνεργατών τους, σχετικά με την οδική ασφάλεια. Με 6 στρατηγικές και 22 παρεμβάσεις, το εγχειρίδιο ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις μεθόδους που αποδίδουν. Αυτές περιλαμβάνουν μέτρα για το σχεδιασμό των δρόμων και νέων αυτοκινήτων με γνώμονα την ασφάλεια, τη σωστή διαχείριση της ταχύτητας στους δρόμους, τη βελτίωση των νόμων καθώς και την παροχή υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης στα θύματα μετά από ένα τροχαίο. Η επιτάχυνση της προόδου στην επίτευξη πιο ασφαλών δρόμων, θα διευκολυνθεί με τη θεσμοθέτηση στόχων και δεικτών απόδοσης σε επίπεδο ασφάλειας, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και όταν τελειοποιηθεί, θα σημαίνει πως οι κυβερνήσεις θα γνωρίζουν πού έφτασαν και πόσο απέχουν ακόμη, από το να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη όσων υπέφεραν στους δρόμους του κόσμου, θα είναι οι κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έκαναν στην αρχή της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020 πριν να είναι πολύ αργά.

Οι συνεργάτες μου και εγώ σας εύχομαι μια επιτυχημένη Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης."

Από τη μεριά μας, να σχολιάσουμε πως πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη είναι χρήσιμες, ειδικά όταν συμβαίνουν σε πολυεθνικό επίπεδο, όμως όπως συμβαίνει με όλα τα σημαντικά ζητήματα της ζωής μας, η ευαισθητοποίηση για το φλέγον ζήτημα των θανάτων στους δρόμους επιβάλλεται να είναι διαρκής, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)

S5 Box