SAFETY FIRST

Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας

Η κίνηση οδηγών στην αντίθετη λωρίδα, σε δρόμους μεγάλης ή μικρότερης κυκλοφορίας, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, η εικόνα αυτοκινήτων που κινούνται σε λάθος ρεύμα, είναι αρκετά συχνή. Όπως αναφέρουν έρευνες στη Γερμανία, τα κανάλια κίνησης της χώρας, ανιχνεύουν κατά μέσο όρο 5 οδηγούς ημερησίως, οι οποίοι κινούνται σε λάθος λωρίδα. Αν αυτός ο αριθμός γίνει αναγωγή σε ετήσια βάση, τότε προκύπτει ότι περίπου 2000 οδηγοί έχουν κινηθεί στο αντίθετο ρεύμα κάθε χρόνο, τις περισσότερες φορές κατά λάθος.

Η γνωστή εταιρεία Bosch, ετοιμάζει τη δική της πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έτσι, εξελίσσει ένα σύστημα προειδοποίησης για κίνηση στην αντίθετη λωρίδα, που βασίζει τη λειτουργία του σε πληροφορίες μέσω cloud. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν κάμερες και αισθητήρες, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ώστε να αναγνωριστεί η θέση, αλλά και η φορά κίνησης των οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορεί να αναγνωρίσει αν κάποιο αυτοκίνητο κινείται στο αντίθετα ρεύμα κυκλοφορίας και να ειδοποιήσει τον οδηγό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σύστημα δε θα έχει απλώς τη δυνατότητα να ενημερώνει όσους οδηγούς κινούνται αντίθετα. Για τη βελτίωση της ασφάλειας όλων, θα προειδοποιεί και όσους οδηγούς κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ότι σύντομα θα συναντήσουν ένα όχημα που κινείται αντίθετα, ώστε να αυξήσουν την προσοχή τους.

Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται από 400.000 μοναδικούς χρήστες στη Γερμανία, ενώ αρχικά θα προσφέρεται σε 13 χώρες της Ευρώπης. Στην ανακοίνωσή της, η Bosch δεν αναλύει ονομαστικά όλες τις χώρες που θα διατεθεί το σύστημα, ωστόσο αναφέρει δειγματοληπτικά τις Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Πολωνία, κυρίως με βάση τη γεωγραφική τους διασπορά στο χάρτη της Ευρώπης.

Ήδη, το σύστημα αριθμεί 400.000 μοναδικούς χρήστες στη Γερμανία, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Bosch ανέπτυξε μια εφαρμογή, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες. Όσον αφορά στις Ευρωπαϊκές χώρες που θα προσφέρεται το σύστημα, η ανακοίνωση της Bosch αναφέρει τις Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Πολωνία, για να δείξει τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά στην Ευρώπη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Οι συνέπειες της απώλειας συγκέντρωσης και των μειωμένων αντανακλαστικών στην οδήγηση
Η οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα. ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Παραβίαση ΚΟΚ: Κανόνας, όχι εξαίρεση
Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί. ...(περισσότερα)

S5 Box