SAFETY FIRST

Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας

Η κίνηση οδηγών στην αντίθετη λωρίδα, σε δρόμους μεγάλης ή μικρότερης κυκλοφορίας, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, η εικόνα αυτοκινήτων που κινούνται σε λάθος ρεύμα, είναι αρκετά συχνή. Όπως αναφέρουν έρευνες στη Γερμανία, τα κανάλια κίνησης της χώρας, ανιχνεύουν κατά μέσο όρο 5 οδηγούς ημερησίως, οι οποίοι κινούνται σε λάθος λωρίδα. Αν αυτός ο αριθμός γίνει αναγωγή σε ετήσια βάση, τότε προκύπτει ότι περίπου 2000 οδηγοί έχουν κινηθεί στο αντίθετο ρεύμα κάθε χρόνο, τις περισσότερες φορές κατά λάθος.

Η γνωστή εταιρεία Bosch, ετοιμάζει τη δική της πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έτσι, εξελίσσει ένα σύστημα προειδοποίησης για κίνηση στην αντίθετη λωρίδα, που βασίζει τη λειτουργία του σε πληροφορίες μέσω cloud. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν κάμερες και αισθητήρες, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ώστε να αναγνωριστεί η θέση, αλλά και η φορά κίνησης των οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορεί να αναγνωρίσει αν κάποιο αυτοκίνητο κινείται στο αντίθετα ρεύμα κυκλοφορίας και να ειδοποιήσει τον οδηγό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σύστημα δε θα έχει απλώς τη δυνατότητα να ενημερώνει όσους οδηγούς κινούνται αντίθετα. Για τη βελτίωση της ασφάλειας όλων, θα προειδοποιεί και όσους οδηγούς κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ότι σύντομα θα συναντήσουν ένα όχημα που κινείται αντίθετα, ώστε να αυξήσουν την προσοχή τους.

Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται από 400.000 μοναδικούς χρήστες στη Γερμανία, ενώ αρχικά θα προσφέρεται σε 13 χώρες της Ευρώπης. Στην ανακοίνωσή της, η Bosch δεν αναλύει ονομαστικά όλες τις χώρες που θα διατεθεί το σύστημα, ωστόσο αναφέρει δειγματοληπτικά τις Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Πολωνία, κυρίως με βάση τη γεωγραφική τους διασπορά στο χάρτη της Ευρώπης.

Ήδη, το σύστημα αριθμεί 400.000 μοναδικούς χρήστες στη Γερμανία, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Bosch ανέπτυξε μια εφαρμογή, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες. Όσον αφορά στις Ευρωπαϊκές χώρες που θα προσφέρεται το σύστημα, η ανακοίνωση της Bosch αναφέρει τις Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Πολωνία, για να δείξει τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά στην Ευρώπη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Ανανέωση αδειών οδήγησης και υποβολή δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω διαδικτύου
Το Υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής ανανέωσης άδειας οδήγησης, καθώς επίσης και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)

S5 Box