SAFETY FIRST

Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας

Η κίνηση οδηγών στην αντίθετη λωρίδα, σε δρόμους μεγάλης ή μικρότερης κυκλοφορίας, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, η εικόνα αυτοκινήτων που κινούνται σε λάθος ρεύμα, είναι αρκετά συχνή. Όπως αναφέρουν έρευνες στη Γερμανία, τα κανάλια κίνησης της χώρας, ανιχνεύουν κατά μέσο όρο 5 οδηγούς ημερησίως, οι οποίοι κινούνται σε λάθος λωρίδα. Αν αυτός ο αριθμός γίνει αναγωγή σε ετήσια βάση, τότε προκύπτει ότι περίπου 2000 οδηγοί έχουν κινηθεί στο αντίθετο ρεύμα κάθε χρόνο, τις περισσότερες φορές κατά λάθος.

Η γνωστή εταιρεία Bosch, ετοιμάζει τη δική της πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έτσι, εξελίσσει ένα σύστημα προειδοποίησης για κίνηση στην αντίθετη λωρίδα, που βασίζει τη λειτουργία του σε πληροφορίες μέσω cloud. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν κάμερες και αισθητήρες, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ώστε να αναγνωριστεί η θέση, αλλά και η φορά κίνησης των οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορεί να αναγνωρίσει αν κάποιο αυτοκίνητο κινείται στο αντίθετα ρεύμα κυκλοφορίας και να ειδοποιήσει τον οδηγό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σύστημα δε θα έχει απλώς τη δυνατότητα να ενημερώνει όσους οδηγούς κινούνται αντίθετα. Για τη βελτίωση της ασφάλειας όλων, θα προειδοποιεί και όσους οδηγούς κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ότι σύντομα θα συναντήσουν ένα όχημα που κινείται αντίθετα, ώστε να αυξήσουν την προσοχή τους.

Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται από 400.000 μοναδικούς χρήστες στη Γερμανία, ενώ αρχικά θα προσφέρεται σε 13 χώρες της Ευρώπης. Στην ανακοίνωσή της, η Bosch δεν αναλύει ονομαστικά όλες τις χώρες που θα διατεθεί το σύστημα, ωστόσο αναφέρει δειγματοληπτικά τις Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Πολωνία, κυρίως με βάση τη γεωγραφική τους διασπορά στο χάρτη της Ευρώπης.

Ήδη, το σύστημα αριθμεί 400.000 μοναδικούς χρήστες στη Γερμανία, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Bosch ανέπτυξε μια εφαρμογή, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες. Όσον αφορά στις Ευρωπαϊκές χώρες που θα προσφέρεται το σύστημα, η ανακοίνωση της Bosch αναφέρει τις Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Πολωνία, για να δείξει τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά στην Ευρώπη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)
Κουμπιά vs οθόνες αφής: Σημειώσατε 1
Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή ...(περισσότερα)
Όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα στο κέντρο του Λονδίνου
Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αγγλίας, έως το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, σε οδούς-κλειδιά του Κεντρικού Λονδίνου. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)

S5 Box