SAFETY FIRST

Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα).

Όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα η Ουαλία θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο μείωσης του ορίου ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών στα 20 μίλια/ώρα, δηλαδή στα 32 χλμ./ώρα.

Πριν από την οριστική υιοθέτησή του, το σχέδιο δοκιμάστηκε πιλοτικά σε 8 τοποθεσίες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκυρου βρετανικού Guardian, το μέτρο προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις, από τις οποίες όμως προέκυψαν ενδιαφέροντα επιχειρήματα.

Για να γίνει αντιληπτή του εγχειρήματος ο Mark Drakeford, Πρώτος Υπουργός όπως ονομάζεται στην Ουαλία ο Πρωθυπουργός της χώρας, ταξίδεψε σε μια από τις τοποθεσίες πιλοτικής εφαρμογής, το χωριό St. Brides Major, ώστε να μιλήσει ο ίδιος με κατοίκους, οι οποίοι βίωσαν την εμπειρία της κίνησης με χαμηλότερη ταχύτητα εντός κατοικημένης περιοχής.

Σύμφωνα με τον Ουαλό πρωθυπουργό, η πιο εντυπωσιακή μαρτυρία προήλθε από τα μικρά παιδιά. «Ανέφεραν πως ο αριθμός των ατόμων που περπατούν ή πηγαίνουν με δίκυκλο προς το σχολείο, αυξήθηκε από το 40% στο 70%», δήλωσε ο Drakeford. «Όταν πηγαίνουν στο σπίτι μπορούν να παίξουν στους δρόμους με τους φίλους τους, χωρίς οι γονείς τους να ανησυχούν ότι τα αυτοκίνητα κινούνται πολύ γρήγορα».

Ένας ιδιοκτήτης καταλύματος Bed & Breakfast, ο Chris Davies, τάσσεται σαφώς υπέρ της μείωσης του ορίου ταχύτητας: «Έχω περάσει εδώ όλη μου τη ζωή και το όριο ταχύτητας ήταν 30 μίλια/ώρα (48 χλμ./ώρα). Από τότε που έγινε 20 μίλια/ώρα είναι υπέροχο. Οι δρόμοι είναι πιο ήσυχοι και ασφαλείς για όλους, συμπεριλαμβανομένων των 6 εγγονιών μου. Για να διασχίσει κάποιος το χωριό απαιτούνται 40 επιπλέον δευτερόλεπτα. Αν αυτός ο χρόνος σώσει μια ζωή, τότε αξίζει τον κόπο».

Αυτή η τοποθέτηση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, αν προσθέσουμε και τα λόγια του Toni Marley, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση στον κεντρικό δρόμο του χωριού και έγινε μάρτυρας θανατηφόρου τροχαίου, όταν ένα παιδί χτυπήθηκε από μοτοσικλετιστή ο οποίος κινούνταν εντός ορίου ταχύτητας με 30 μίλια/ώρα. «Ξέρω πως αυτό το παιδί θα ήταν ζωντανό τώρα, αν ο οδηγός κινούνταν με 20 μίλια/ώρα. Συμφωνώ απόλυτα (με το μέτρο)».

Ακόμη, η Giselle Hodgkinson, δασκάλα Zumba στο χωριό, σχολίασε: «Οι κυρίες που έρχονται στο μάθημα έχουν πολύ λιγότερο άγχος τώρα. Νομίζω πως αυτό το μέτρο έκανε τους ανθρώπους να κινούνται πιο αργά και να γίνουν πιο ευγενικοί».

Πάντως, δε βλέπουν όλοι θετικά τη μείωση του ορίου ταχύτητας, αφού υπάρχουν και «παρενέργειες», όπως η εικόνα ανυπόμονων μοτοσικλετιστών που πραγματοποιούν προσπεράσεις σε οδηγούς οι οποίοι τηρούν τα νέα όρια ταχύτητας.

Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν πάντως στην κωμόπολη Buckley, στην Βόρεια Ουαλία, όπου ο δημοτικός Σύμβουλος Adie Parry, έχει ήδη συγκεντρώσει 60.000 υπογραφές ενάντια στο μέτρο, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στα πρόθυρα παραίτησης.

«Αν πρόκειται για χωριό με μικρό πληθυσμό και δρόμους με στροφές, έχει νόημα. Η πόλη μας είναι πολύ διαφορετική – σχεδόν 20.000 άνθρωποι έρχονται και φεύγουν δύο φορές την ημέρα», ήταν τα λόγια του Parry, ο οποίος συνέχισε. «Τα χρήματα που ξοδεύονται για αυτό είναι τραγελαφικά, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται οικονομική στενότητα, όταν το σύστημα Υγείας έχει λίστες αναμονής και η φτώχεια αυξάνεται».

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση της Ουαλίας δεν προτίθεται να νομοθετήσει παντού ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 20 μίλια/ώρα, αλλά μόνο «όπου χρειάζεται». Στατιστικά, η κίνηση αυτή αναμένεται να επιφέρει σε ετήσια βάση, μείωση συγκρούσεων κατά 40%, καθώς και 10 λιγότερους θανάτους και 2.000 τραυματισμούς.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ένα σημαντικό επιχείρημα απέναντι σε αυτό το μέτρο είναι οικονομικό και αφορά στο κόστος υλοποίησης της μείωσης του ορίου ταχύτητας.

Συνολικά, υπολογίζεται πως το κόστος υλοποίησης θα ξεπεράσει στα 30 εκατομμύρια λίρες, ενώ η αύξηση στους χρόνους ταξιδιού θα προκαλέσει χάσιμο 4,5 δις λιρών σε χρονικό ορίζονται 30 ετών.

Ωστόσο, η οπτική του Ουαλού πρωθυπουργού, είναι διαφορετική: «Είμαστε περισσότερο σίγουροι για το γεγονός ότι τα 32 εκατομμύρια λίρες που θα ξοδευτούν για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, θα οδηγήσουν σε ετήσιες οικονομίες της τάξης των 92 εκατομμυρίων λιρών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για ένα μοντέλο επένδυσης-για-αποταμίευσης. Πιστεύω πως οι άλλοι θα ακολουθήσουν σύντομα, προς τον δρόμο που ακολουθεί τώρα η Ουαλία».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Σπουδαστές βραβεύονται για την προσφορά στην Οδική Ασφάλεια της χώρας τους
Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS. ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 παραβάσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου χαρακτηρίζεται συνήθως από χαλάρωση, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των τροχαίων παραβάσεων, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Επικράτεια. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)

S5 Box