SAFETY FIRST

Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια.

Τα Χριστούγεννα, η μεγαλύτερη γιορτή στον κόσμο, πλησιάζουν και άπαντες ετοιμάζονται για ολιγοήμερες αποδράσεις. Οι οργανισμοί που ασχολούνται με την Οδική Ασφάλεια διεθνώς, έχουν ήδη ετοιμάσει σποτάκια και μηνύματα, ώστε άπαντες να επιστρέψουν στα σπίτια τους υγιείς. Όπως δημοσίευσε και ο οργανισμός TAC, που δραστηριοποιείται στον τομέα στην Αυστραλία, επιδεικνύοντας διαρκές έργο, ορισμένες ενέργειες όπως οι παρακάτω είναι απαραίτητες.

Καταρχάς, ξεκινάμε με έλεγχο του αυτοκινήτου ειδικά σε σημεία-κλειδιά όπως η πίεση των ελαστικών, το λάδι του κινητήρα ή τα υγρά για καθαρισμό του παρμπρίζ. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ειδικά στα μεγάλα ταξίδι, οι στάσεις για ξεκούραση και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν μηχανισμό που συνιστά στον οδηγό να σταματήσει για λίγο, έχοντας ανιχνεύσει πιθανή έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης μέσω του τρόπου οδήγησης (ακούσιες αλλαγές λωρίδας, αυξομείωση ταχύτητας χωρίς ορατό λόγο κλπ.). Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό οι οδηγοί να έχουν κοιμηθεί 7-8 ώρες και να φροντίσουν, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, να μην οδηγούν σε ώρες που κανονικά ο οργανισμός υπολειτουργεί, όπως το βράδυ που κανονικά κοιμόμαστε.

Η ταχύτητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς εξαιτίας της αυξημένης κίνησης, υπάρχει περίπτωση να προκύψουν καθυστερήσεις στη διαδρομή. Είναι καλό να το θυμόμαστε και να έχουμε φροντίσει να ξεκινήσουμε το ταξίδι τέτοια ώρα, ώστε πιθανές καθυστερήσεις να μη μας αγχώσουν, με αποτέλεσμα να κινηθούμε με ταχύτητα άνω των ορίων, που μπορεί να κάνει την οδήγηση επικίνδυνη. Εξυπακούεται πως ποτό και οδήγηση δε συνδυάζονται, κάτι που ισχύει ακόμη και για μικρές αποστάσεις, ενώ οι αποσκευές στο αυτοκίνητο πρέπει να έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σταθερά, να μην εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού και να μην αλλάζουν την ισορροπία του αυτοκινήτου (για παράδειγμα σε περίπτωση χρήσης σχάρας στην οροφή, τα πράγματα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες αναλογίες βάρους και ύψους, ώστε να μην μεταβληθεί το κέντρο βάρους).

Τέλος, μπορεί να γίνεται έως και κουραστικό, όμως η χρήση κράνους στις μοτοσικλέτες και ζώνης στα αυτοκίνητα για όλους τους επιβάτες, ακόμη και για τα κατοικίδια, όπως και η αποφυγή ομιλίας στο κινητό κατά τη διάρκεια της οδήγησης, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθούμε στο βίντεο από το Royal Hospital της Μελβούρνης, όπου γιατροί έστειλαν το εορταστικό μήνυμα ότι "Ελπίζουμε να μην προσβληθείτε, αλλά δε θέλουμε να σας δούμε αυτά τα Χριστούγεννα", όπως θα δείτε και στο βίντεο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 


 

Περισσότερα Safety First

Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Μέχρι 82 ετών στοχεύουν να οδηγούν οι Βρετανοί
Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής. ...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)

S5 Box