SAFETY FIRST

Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια.

Τα Χριστούγεννα, η μεγαλύτερη γιορτή στον κόσμο, πλησιάζουν και άπαντες ετοιμάζονται για ολιγοήμερες αποδράσεις. Οι οργανισμοί που ασχολούνται με την Οδική Ασφάλεια διεθνώς, έχουν ήδη ετοιμάσει σποτάκια και μηνύματα, ώστε άπαντες να επιστρέψουν στα σπίτια τους υγιείς. Όπως δημοσίευσε και ο οργανισμός TAC, που δραστηριοποιείται στον τομέα στην Αυστραλία, επιδεικνύοντας διαρκές έργο, ορισμένες ενέργειες όπως οι παρακάτω είναι απαραίτητες.

Καταρχάς, ξεκινάμε με έλεγχο του αυτοκινήτου ειδικά σε σημεία-κλειδιά όπως η πίεση των ελαστικών, το λάδι του κινητήρα ή τα υγρά για καθαρισμό του παρμπρίζ. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ειδικά στα μεγάλα ταξίδι, οι στάσεις για ξεκούραση και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν μηχανισμό που συνιστά στον οδηγό να σταματήσει για λίγο, έχοντας ανιχνεύσει πιθανή έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης μέσω του τρόπου οδήγησης (ακούσιες αλλαγές λωρίδας, αυξομείωση ταχύτητας χωρίς ορατό λόγο κλπ.). Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό οι οδηγοί να έχουν κοιμηθεί 7-8 ώρες και να φροντίσουν, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, να μην οδηγούν σε ώρες που κανονικά ο οργανισμός υπολειτουργεί, όπως το βράδυ που κανονικά κοιμόμαστε.

Η ταχύτητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς εξαιτίας της αυξημένης κίνησης, υπάρχει περίπτωση να προκύψουν καθυστερήσεις στη διαδρομή. Είναι καλό να το θυμόμαστε και να έχουμε φροντίσει να ξεκινήσουμε το ταξίδι τέτοια ώρα, ώστε πιθανές καθυστερήσεις να μη μας αγχώσουν, με αποτέλεσμα να κινηθούμε με ταχύτητα άνω των ορίων, που μπορεί να κάνει την οδήγηση επικίνδυνη. Εξυπακούεται πως ποτό και οδήγηση δε συνδυάζονται, κάτι που ισχύει ακόμη και για μικρές αποστάσεις, ενώ οι αποσκευές στο αυτοκίνητο πρέπει να έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σταθερά, να μην εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού και να μην αλλάζουν την ισορροπία του αυτοκινήτου (για παράδειγμα σε περίπτωση χρήσης σχάρας στην οροφή, τα πράγματα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες αναλογίες βάρους και ύψους, ώστε να μην μεταβληθεί το κέντρο βάρους).

Τέλος, μπορεί να γίνεται έως και κουραστικό, όμως η χρήση κράνους στις μοτοσικλέτες και ζώνης στα αυτοκίνητα για όλους τους επιβάτες, ακόμη και για τα κατοικίδια, όπως και η αποφυγή ομιλίας στο κινητό κατά τη διάρκεια της οδήγησης, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθούμε στο βίντεο από το Royal Hospital της Μελβούρνης, όπου γιατροί έστειλαν το εορταστικό μήνυμα ότι "Ελπίζουμε να μην προσβληθείτε, αλλά δε θέλουμε να σας δούμε αυτά τα Χριστούγεννα", όπως θα δείτε και στο βίντεο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 


 

Περισσότερα Safety First

ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Ξανά σε λειτουργία τα ΚΤΕΟ
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά στην πανδημία, τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ανοίγουν εκ νέου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)

S5 Box