SAFETY FIRST

Έρευνα έδειξε πως το Παρίσι αποτελεί την πιο φιλική πόλη για τις μετακινήσεις των παιδιών είτε περπατώντας, είτε με ποδήλατο.

Η παιδική κινητικότητα, δηλαδή η διαδικασία μετακινήσεων των παιδιών εντός αστικού ιστού τόσο περπατώντας, όσο και με ποδήλατο, συνιστά ένα από τα πιο σημαντικά «κεφάλαια» της Οδικής Ασφάλειας στις πόλεις.

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός “Clean Cities Campaign” , έβαλε στο «μικροσκόπιο» 36 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια ποικιλομορφία γεωγραφικών σημείων, πληθυσμού και προσέγγισης αναφορικά με την κινητικότητα, εξετάζοντας τις υποδομές τους επίπεδο Οδικής Ασφάλειας, για τα παιδιά.

Με βάση τα στατιστικά που προέκυψαν, κορυφαία πόλη για την παιδική κινητικότητα το 2025 αναδείχθηκε το Παρίσι, χάρη στο νέο και εκτεταμένο δίκτυο προστατευμένων λωρίδων για ποδήλατα, τα χαμηλότερα όρια ταχύτητας και τις ελάχιστες ή μηδαμινές ζώνες κίνησης οχημάτων γύρω από σχολεία.

Για την ολοκλήρωση της έρευνας, οι άνθρωποι του “Clean Cities Campaign” συγκέντρωναν δεδομένα επί 5 μήνες.

Βασικοί πυλώνες στην εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας ήταν ο αριθμός των δρόμων γύρω από σχολεία, οι μέθοδοι διαχείρισης της κίνησης γύρω από αυτή, η βελτίωση της ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα, καθώς και τα ποσοστά των παιδιών που κινούνται περπατώντας ή με ποδήλατο.\

Καθώς προγενέστερες έρευνες έδειξαν πως τα παιδιά αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν κινούνται σε ποδηλατόδρομους οι οποίες χωρίζεται με φυσικό τρόπο από την υπόλοιπη κίνηση, ήταν λογικό το Παρίσι να αποκτήσει πλεονέκτημα, αφού μαζί με το Ελσίνκι της Φινλανδίας, διαθέτει το μεγαλύτερο ποδηλατικό αστικό δίκτυο με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ακόμη ένα σημαντικό κριτήριο, ήταν τα όρια ταχύτητας 30 χλμ./ώρα, που οδηγούν σε μείωση τόσο των τροχαίων ατυχημάτων όσο και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ο συγκεκριμένος περιορισμός ταχύτητας, ισχύει στους αστικούς δρόμους του Παρισιού κατά 89%, γεγονός που το φέρνει επίσης στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Πάντως, η αναφορά του “Clean Cities Campaing” επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, αφού ακόμη και η πόλη που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας , δεν έλαβε συνολικά βαθμό Α, αλλά Β. Ο βασικός λόγος για αυτό, είναι η μη ύπαρξη επαρκούς αριθμούς σχολικών οδών, δηλαδή με περιορισμένη ή καθόλου κίνηση γύρω από τα σχολεία.

«Τα παιδιά είναι λιγότερο ελεύθερα να κινηθούν στις πόλεις και λιγότερο ενεργά από όσο ήταν παλαιότερα, ιδιαίτερα τα κορίτσια», δήλωσε η Διευθύντρια του “Clean Cities Campaign”, Barbara Stoll. «Όμως η κατάταξή μας δείχνει ότι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι διοικήσεις των πόλεων μπορούν να σημειώσουν τεράστια και ταχεία πρόοδο. Μια βόλτα στο Παρίσι σήμερα είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν. Χρειάζεται όραμα, ηγεσία και συνεχείς επενδύσεις, αλλά οι περισσότερες πόλεις μπορούν και πρέπει να σημειώσουν παρόμοια πρόοδο».

SF Paris Stats

Αναλυτικά, η «κατάταξη» του 2025 έχει ως εξής:

1. Παρίσι (Γαλλία), Σκορ 79%, Βαθμός Β

2. Άμστερνταμ (Ολλανδία), Σκορ 63%, Βαθμός Β

3. Αντβέρπ (Βέλγιο), Σκορ 62%, Βαθμός Β

4. Βρυξέλλες (Βέλγιο), Σκορ 56%, Βαθμός C

5. Λυών (Γαλλία), Σκορ 53%, Βαθμός C

6. Ελσίνκι (Φινλανδία), Σκορ 52%, Βαθμός C

7. Βαρκελώνη (Ισπανία), Σκορ 50%, Βαθμός C

8. Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), Σκορ 48%, Βαθμός C

9. Όσλο (Νορβηγία), Σκορ 48%, Βαθμός C

10. Γκεντ (Βέλγιο), Σκορ 45%, Βαθμός C

11. Κοπεγχάγη (Δανία), Σκορ 45% , Βαθμός C

12. Μόναχο (Γερμανία), Σκορ 45%, Βαθμός C

13. Βιέννη (Αυστρία), Σκορ 42%, Βαθμός C

14. Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), Σκορ 42%, Βαθμός Β C

15. Βερολίνο (Γερμανία), Σκορ 42%, Βαθμός C

16. Μπολόνια (Ιταλία), Σκορ 40%, Βαθμός C

17. Κολωνία (Γερμανία), Σκορ 39%, Βαθμός D

18. Αμβούργο (Γερμανία), Σκορ 39%, Βαθμός D

19. Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο), Σκορ 38%, Βαθμός D

20. Βρότσλαβ (Πολωνία), Σκορ 37%, Βαθμός D

21. Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Σκορ 34%, Βαθμός D

22. Βαρσοβία (Πολωνία), Σκορ 33%, Βαθμός D

23. Μιλάνο (Ιταλία), Σκορ 33%, Βαθμός D

24. Τορίνο (Ιταλία), Σκορ 32%, Βαθμός D

25. Πράγα (Τσεχία), Σκορ 31%, Βαθμός D

26. Μαδρίτη (Ισπανία), Σκορ 29%, Βαθμός D

27. Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Σκορ 28%, Βαθμός D

28. Σαραγόσα (Ισπανία), Σκορ 22%, Βαθμός D

29. Φλωρεντία (Ιταλία), Σκορ 17%, Βαθμός E

30. Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Σκορ 16%, Βαθμός E

31. Μασσαλία (Γαλλία), Σκορ 16%, Βαθμός E

32. Ρώμη (Ιταλία), Σκορ 15%, Βαθμός E

33. Κρακοβία (Πολωνία), Σκορ 14%, Βαθμός E

34. Βουκουρέστι (Ρουμανία), Σκορ 7%, Βαθμός F

35. Λισαβόνα (Πορτογαλία), Σκορ 5%, Βαθμός F

36. Σόφια (Βουλγαρία), Σκορ 1%, Βαθμός F

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash – Alena Torgonskaya

Περισσότερα Safety First

Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)

S5 Box