SAFETY FIRST

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης.

Η αύξηση τις τιμές των καυσίμων, απότοκο κυρίως του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, φαίνεται πως έχει συνέπειες που ξεφεύγουν από το καθαρά οικονομικό σκέλος της καθημερινότητάς μας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του IAM Roadsmart, ανεξάρτητου φιλανθρωπικού οργανισμού ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας στην Μεγάλη Βρετανία, η εκτόξευση του κόστους στις τιμές των καυσίμων, επέφερε αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης των Βρετανών.

Με βάση έρευνα που διενεργήθηκε σε 1.004 άτομα, ένας τους τρεις οδηγούς (33%) αποφάσισε να περπατά περισσότερο, λόγω της νέας αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

Επίσης, το 17% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ το 7% αγόρασε νέο ποδήλατο ή

χρησιμοποιεί περισσότερο εκείνο που ήδη κατείχε.
Ταυτόχρονα, από όσους συνεχίζουν να οδηγούν, το 38%, ποσοστό που ξεπερνά το 1/3 όσων ρωτήθηκαν, κινείται πλέον με πιο "οικολογικό" τρόπο, ώστε να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Επιπλέον, το 19% των Βρετανών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, τηρεί περισσότερο τα όρια ταχύτητας, γεγονός που εμμέσως προκαλεί μείωση της κατανάλωσης.

Η νέα τάση διαμορφώνει μια νέα, πιο "πράσινη" πραγματικότητα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο κρύβει και κινδύνους, αφού η αύξηση της παρουσίας ευάλωτων χρηστών του δρόμου (όπως πεζοί ή ποδηλάτες) μπορεί να επιφέρει και αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία αυτοί θα εμπλέκονται.

«Καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και πάλι, προκύπτει μια ακόμη πρόσθετη δαπάνη για τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης του κόστους ζωής», δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας της IAM RoadSmart. «Ωστόσο, η έρευνά μας καταδεικνύει ότι υπήρξε μια απροσδόκητη "πράσινη επένδυση" στο αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αυτοκινητιστών επιλέγει πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές μεταφοράς.

«Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε κατά νου την ασφάλεια όλων των χρηστών του δρόμου, ιδίως εκείνων που θα είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς σε περίπτωση σύγκρουσης. Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος υπαγορεύει ότι οι χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι ποδηλάτες και οι πεζοί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την οδική κυκλοφορία και, ως εκ τούτου, οι οδηγοί πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ελαχιστοποίηση της βλάβης, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη βοήθεια της Βρετανίας να  προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)

S5 Box