SAFETY FIRST

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης.

Η αύξηση τις τιμές των καυσίμων, απότοκο κυρίως του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, φαίνεται πως έχει συνέπειες που ξεφεύγουν από το καθαρά οικονομικό σκέλος της καθημερινότητάς μας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του IAM Roadsmart, ανεξάρτητου φιλανθρωπικού οργανισμού ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας στην Μεγάλη Βρετανία, η εκτόξευση του κόστους στις τιμές των καυσίμων, επέφερε αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης των Βρετανών.

Με βάση έρευνα που διενεργήθηκε σε 1.004 άτομα, ένας τους τρεις οδηγούς (33%) αποφάσισε να περπατά περισσότερο, λόγω της νέας αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

Επίσης, το 17% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ το 7% αγόρασε νέο ποδήλατο ή

χρησιμοποιεί περισσότερο εκείνο που ήδη κατείχε.
Ταυτόχρονα, από όσους συνεχίζουν να οδηγούν, το 38%, ποσοστό που ξεπερνά το 1/3 όσων ρωτήθηκαν, κινείται πλέον με πιο "οικολογικό" τρόπο, ώστε να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Επιπλέον, το 19% των Βρετανών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, τηρεί περισσότερο τα όρια ταχύτητας, γεγονός που εμμέσως προκαλεί μείωση της κατανάλωσης.

Η νέα τάση διαμορφώνει μια νέα, πιο "πράσινη" πραγματικότητα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο κρύβει και κινδύνους, αφού η αύξηση της παρουσίας ευάλωτων χρηστών του δρόμου (όπως πεζοί ή ποδηλάτες) μπορεί να επιφέρει και αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία αυτοί θα εμπλέκονται.

«Καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και πάλι, προκύπτει μια ακόμη πρόσθετη δαπάνη για τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης του κόστους ζωής», δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας της IAM RoadSmart. «Ωστόσο, η έρευνά μας καταδεικνύει ότι υπήρξε μια απροσδόκητη "πράσινη επένδυση" στο αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αυτοκινητιστών επιλέγει πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές μεταφοράς.

«Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε κατά νου την ασφάλεια όλων των χρηστών του δρόμου, ιδίως εκείνων που θα είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς σε περίπτωση σύγκρουσης. Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος υπαγορεύει ότι οι χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι ποδηλάτες και οι πεζοί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την οδική κυκλοφορία και, ως εκ τούτου, οι οδηγοί πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ελαχιστοποίηση της βλάβης, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη βοήθεια της Βρετανίας να  προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Γαλλία: Δίπλωμα οδήγησης στα 17 έτη
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι νέοι της χώρας θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών. ...(περισσότερα)
Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Στην Πολωνία το διεθνές βραβείο Οδικής Ασφάλειας 2023
Η Πολωνία πέτυχε μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 47% σε μια δεκαετία, επίδοση που δεν πέρασε απαρατήρητη στην Ευρώπη και της απέφερε το διεθνές βραβείο PIN. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)

S5 Box