SAFETY FIRST

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης.

Η αύξηση τις τιμές των καυσίμων, απότοκο κυρίως του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, φαίνεται πως έχει συνέπειες που ξεφεύγουν από το καθαρά οικονομικό σκέλος της καθημερινότητάς μας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του IAM Roadsmart, ανεξάρτητου φιλανθρωπικού οργανισμού ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας στην Μεγάλη Βρετανία, η εκτόξευση του κόστους στις τιμές των καυσίμων, επέφερε αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης των Βρετανών.

Με βάση έρευνα που διενεργήθηκε σε 1.004 άτομα, ένας τους τρεις οδηγούς (33%) αποφάσισε να περπατά περισσότερο, λόγω της νέας αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

Επίσης, το 17% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ το 7% αγόρασε νέο ποδήλατο ή

χρησιμοποιεί περισσότερο εκείνο που ήδη κατείχε.
Ταυτόχρονα, από όσους συνεχίζουν να οδηγούν, το 38%, ποσοστό που ξεπερνά το 1/3 όσων ρωτήθηκαν, κινείται πλέον με πιο "οικολογικό" τρόπο, ώστε να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Επιπλέον, το 19% των Βρετανών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, τηρεί περισσότερο τα όρια ταχύτητας, γεγονός που εμμέσως προκαλεί μείωση της κατανάλωσης.

Η νέα τάση διαμορφώνει μια νέα, πιο "πράσινη" πραγματικότητα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο κρύβει και κινδύνους, αφού η αύξηση της παρουσίας ευάλωτων χρηστών του δρόμου (όπως πεζοί ή ποδηλάτες) μπορεί να επιφέρει και αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία αυτοί θα εμπλέκονται.

«Καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και πάλι, προκύπτει μια ακόμη πρόσθετη δαπάνη για τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης του κόστους ζωής», δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας της IAM RoadSmart. «Ωστόσο, η έρευνά μας καταδεικνύει ότι υπήρξε μια απροσδόκητη "πράσινη επένδυση" στο αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αυτοκινητιστών επιλέγει πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές μεταφοράς.

«Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε κατά νου την ασφάλεια όλων των χρηστών του δρόμου, ιδίως εκείνων που θα είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς σε περίπτωση σύγκρουσης. Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος υπαγορεύει ότι οι χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι ποδηλάτες και οι πεζοί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την οδική κυκλοφορία και, ως εκ τούτου, οι οδηγοί πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ελαχιστοποίηση της βλάβης, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη βοήθεια της Βρετανίας να  προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Τo επόμενo Δωρεάν Σεμινάριo Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης
Η Σχολή μας συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς - Διαβάστε πού και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ομιλίες. ...(περισσότερα)
Παραβίαση ΚΟΚ: Κανόνας, όχι εξαίρεση
Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)

S5 Box