SAFETY FIRST

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης.

Η αύξηση τις τιμές των καυσίμων, απότοκο κυρίως του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, φαίνεται πως έχει συνέπειες που ξεφεύγουν από το καθαρά οικονομικό σκέλος της καθημερινότητάς μας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του IAM Roadsmart, ανεξάρτητου φιλανθρωπικού οργανισμού ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας στην Μεγάλη Βρετανία, η εκτόξευση του κόστους στις τιμές των καυσίμων, επέφερε αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης των Βρετανών.

Με βάση έρευνα που διενεργήθηκε σε 1.004 άτομα, ένας τους τρεις οδηγούς (33%) αποφάσισε να περπατά περισσότερο, λόγω της νέας αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

Επίσης, το 17% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ το 7% αγόρασε νέο ποδήλατο ή

χρησιμοποιεί περισσότερο εκείνο που ήδη κατείχε.
Ταυτόχρονα, από όσους συνεχίζουν να οδηγούν, το 38%, ποσοστό που ξεπερνά το 1/3 όσων ρωτήθηκαν, κινείται πλέον με πιο "οικολογικό" τρόπο, ώστε να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Επιπλέον, το 19% των Βρετανών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, τηρεί περισσότερο τα όρια ταχύτητας, γεγονός που εμμέσως προκαλεί μείωση της κατανάλωσης.

Η νέα τάση διαμορφώνει μια νέα, πιο "πράσινη" πραγματικότητα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο κρύβει και κινδύνους, αφού η αύξηση της παρουσίας ευάλωτων χρηστών του δρόμου (όπως πεζοί ή ποδηλάτες) μπορεί να επιφέρει και αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία αυτοί θα εμπλέκονται.

«Καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και πάλι, προκύπτει μια ακόμη πρόσθετη δαπάνη για τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης του κόστους ζωής», δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας της IAM RoadSmart. «Ωστόσο, η έρευνά μας καταδεικνύει ότι υπήρξε μια απροσδόκητη "πράσινη επένδυση" στο αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αυτοκινητιστών επιλέγει πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές μεταφοράς.

«Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε κατά νου την ασφάλεια όλων των χρηστών του δρόμου, ιδίως εκείνων που θα είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς σε περίπτωση σύγκρουσης. Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος υπαγορεύει ότι οι χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι ποδηλάτες και οι πεζοί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την οδική κυκλοφορία και, ως εκ τούτου, οι οδηγοί πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ελαχιστοποίηση της βλάβης, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη βοήθεια της Βρετανίας να  προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)

S5 Box