SAFETY FIRST

Η Φινλανδία πέτυχε για ακόμη μια φορά καλές επιδόσεις στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, κατακτώντας μάλιστα και το ομώνυμο βραβείο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council – ETSC), από τους πλέον δραστήριους Οργανισμούς Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως η Φινλανδία κατέκτησε το βραβείο Οδικής Ασφάλειας 2024.

Η Σκανδιναβική χώρα έδωσε το παράδειγμα, αφού από την αρχή της δεκαετίας που διανύουμε έως και το 2023, έχει πετύχει μείωση κατά 27% στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 16%.

Οι επιδόσεις της Φινλανδίας στην Οδική Ασφάλεια αποτελούν μέρος του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος έχει ως βάση το περίφημο “Vision Zero». Το συγκεκριμένο σχέδιο που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει μηδενικούς σοβαρούς τραυματισμούς ή θανάτους στους δρόμους, ανεξάρτητα από το μέσο μετακίνησης που χρησιμοποιείται (αυτοκίνητο, δίκυκλο, πεζοί κλπ.), έως το 2050.

Πάντως, οι ενέργειες των Φινλανδών για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της χώρας τους δεν είναι τωρινές, αλλά μεθοδεύτηκαν τουλάχιστον από το 2000. Τότε, ξεκίνησαν να λαμβάνονται μέτρα όπως μείωση ορίων ταχύτητας σε αστικές περιοχές, κατασκευές ειδικών μονοπατιών-δρόμων για πεζούς και ποδηλάτες, δημιουργία νέων οδών μήκους 400 χλμ. και εγκαταστάσεις κάμερας ανίχνευσης ταχύτητας σε 3.000 χλμ. κεντρικών οδών.

Παράλληλα, στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Κυκλοφοριακής Ασφάλειας της Φινλανδίας για την περίοδο 2022-2026 προβλέπεται η βελτίωση των κυκλοφοριακών δεξιοτήτων για χρήστες των δρόμων διαφορετικών ηλικιών, οι οποίοι παράλληλα χρησιμοποιούν διαφορετικά Μέσα (αυτοκίνητο, δίκυκλο κλπ.).

Στην στρατηγική αυτή εντάσσονται ακόμη δύο δείκτες, οι οποίοι θα αφορούν στα παιδιά. Ο πρώτος είναι η ύπαρξη -και ο βαθμός που αυτή υπάρχει- της κυκλοφοριακής αγωγής στην εκπαίδευση και ο δεύτερος, είναι ο αριθμός συγκρούσεων στον οποίο εμπλέκονται νέοι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο εγχείρημα βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας των χρηστών δρόμου κάθε ηλικίας, θα ενταχθεί και το Πρόγραμμα Στρατηγικής Εθνικής Ψυχικής Υγείας για την αποφυγή αυτοκτονιών, αφού η ψυχική υγεία αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που σχετίζεται άμεσα με την Οδική Ασφάλεια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι η Φινλανδία είναι η πρώτη από τις δύο χώρες (η δεύτερη είναι η Εσθονία) που περιλαμβάνει τις αυτοκτονίες στο δρόμο, στις στατιστικές απωλειών από τροχαία ατυχήματα. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που οι Φινλανδοί εντάσσουν στα στατιστικά τους, έναν παράγοντα ο οποίος δεν υφίσταται σε άλλες χώρες, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα είναι αναλογικά, μεγαλύτερος από όσο θα μπορούσε, αν ήθελαν να «ξεγελάσουν» στις μετρήσεις.7

Ακόμη δύο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, είναι πως η χρήση κράνους στις μοτοσικλέτες από τους Φινλανδούς, κυμαίνεται μεταξύ 99-100%. Επιπλέον, η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ δε γίνεται καθόλου ανεκτή από την τοπική αστυνομία.

Τέλος, σε όλα τα σχολικά λεωφορεία και τα σχολικά ταξί στη Φινλανδία πρέπει να τοποθετούνται συστήματα αποκλεισμού αλκοόλ (alcohol interlocks), συσκευές εγκαθίστανται επίσης στα οχήματα των καταδικασθέντων για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, οδηγών, στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου προγράμματος αποκατάστασης που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στην απαγόρευση οδήγησης.

Όλα τα παραπάνω, έρχονται σε αντίθεση με τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία το 2023 κατέγραψε 20.418 θανάτους, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση μόλις κατά 1% σε σύγκριση με το 2022.

Γράφουμε μόλις, καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των θανάτων από τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 50% έως το 2030, η ετήσια μείωση θα έπρεπε να είναι 6 φορές μεγαλύτερη και συγκεκριμένα, 6,1%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo Credits: K8 - Unsplash

Περισσότερα Safety First

Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
Ιταλία: Αντιδράσεις για το όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα
Η υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές συνεχίζεται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου πάντως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)

S5 Box