SAFETY FIRST

Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Με δηλώσεις του στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου έργου Safestrip, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προανήγγειλε μια σειρά από αλλαγές, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ., που αναμένεται να συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα, θα εστιάζει σε 6 τομείς:

Κατηγοριοποίηση παραβάσεων με βάση το βαθμό επικινδυνότητάς τους

Διαχωρισμός κυρώσεων με κριτήριο την οδική συμπεριφορά και την ασφάλεια του οχήματος

Μείωση μέσης ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές

Ρύθμιση πλαισίου για ασφαλή κυκλοφορία νέων κατηγοριών οχημάτων (μικροκινητικότητα)

Υποχρεωτική χρήση κράνους για ποδηλάτες ηλικίας έως 12 ετών

Υιοθέτηση χαμηλών προστίμων και προσαύξηση σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής

Ακόμη, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην πρόθεση ψηφιοποίησης της βεβαίωσης και είσπραξης παραβάσεων του Κ.Ο.Κ., εγχείρημα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς επίσης και την ενεργοποίηση του Point System. Επιπλέον, οι βεβαιώσεις και καταχωρήσεις παραβάσεων, ειδικά για περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οδηγός δεν είναι παρών (παράνομη στάθμευση ή υπερβολική ταχύτητα) θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής. Αν το πρόστιμο δεν πληρώνεται εντός του χρονικού ορίου, το ποσό θα βεβαιώνεται στο Taxis του εκάστοτε παραβάτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Safety First

Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
H Ford εξελίσσει τεχνολογία προβολέων για πιο ασφαλή οδήγηση τη νύχτα (+video)
Μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, που στοχεύει να διασφαλίσει πως οι οδηγοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά στο δρόμο τη νύχτα, παρουσιάζει η Ford. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)

S5 Box