SAFETY FIRST

Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Με δηλώσεις του στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου έργου Safestrip, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προανήγγειλε μια σειρά από αλλαγές, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ., που αναμένεται να συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα, θα εστιάζει σε 6 τομείς:

Κατηγοριοποίηση παραβάσεων με βάση το βαθμό επικινδυνότητάς τους

Διαχωρισμός κυρώσεων με κριτήριο την οδική συμπεριφορά και την ασφάλεια του οχήματος

Μείωση μέσης ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές

Ρύθμιση πλαισίου για ασφαλή κυκλοφορία νέων κατηγοριών οχημάτων (μικροκινητικότητα)

Υποχρεωτική χρήση κράνους για ποδηλάτες ηλικίας έως 12 ετών

Υιοθέτηση χαμηλών προστίμων και προσαύξηση σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής

Ακόμη, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην πρόθεση ψηφιοποίησης της βεβαίωσης και είσπραξης παραβάσεων του Κ.Ο.Κ., εγχείρημα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς επίσης και την ενεργοποίηση του Point System. Επιπλέον, οι βεβαιώσεις και καταχωρήσεις παραβάσεων, ειδικά για περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οδηγός δεν είναι παρών (παράνομη στάθμευση ή υπερβολική ταχύτητα) θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής. Αν το πρόστιμο δεν πληρώνεται εντός του χρονικού ορίου, το ποσό θα βεβαιώνεται στο Taxis του εκάστοτε παραβάτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Safety First

Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)

S5 Box