SAFETY FIRST

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

 

Κατόπιν τούτου, το European Transport Safety Council (ETSC) καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν υποχρεωτική τη χρήση των Alcohol Interlocks σε όλα τα επαγγελματικά οχήματα όπως λεωφορεία ή φορτηγάκια, καθώς και σε όλα τα αυτοκίνητα οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν "συλληφθεί" να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Για αυτό το λόγο θεωρείται σημαντικό όλα τα νέα, επαγγελματικά, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, οχήματα να μπορούν να υποστηρίξουν το εν λόγω σύστημα.

"Η επιβολή της νομοθεσίας είναι πολύ σημαντική για τη λύση του προβλήματος της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ευρώπη. Για όσους που συνεχίζουν να οδηγούν έχοντας πιει, παρά τους ελέγχους και τις κυρώσεις, τα alcohol interlocks αποτελούν μια σημαντική και αποτελεσματική λύση. Είναι επίσης σημαντικό, οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων που μεταφέρουν ανθρώπους ή εμπορεύματα, να μην επιτρέπεται να οδηγήσουν αν βρίσκονται πάνω από το όριο κατανάλωσης οινοπνεύματος. Ήδη πολλοί στόλοι εταιρειών ανά την Ευρώπη έχουν εξοπλιστεί με συσκευές interlock, οπότε είναι καιρός αυτές να ενταχθούν στον στάνταρ εξοπλισμό των αυτοκινήτων", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso.

Τα alcohol interlocks, αποτελούν αυτόματο σύστημα ελέγχου που απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει σε έναν αναπνευστήρα εντός του αυτοκινήτου, πριν γυρίσει το κλειδί της μίζας ή πατήσει το κουμπί εκκίνησης. Μέσω της διαδικασίας που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτοσχέδιο αλκοτέστ, το σύστημα αναλύει το αποτέλεσμα και επιτρέπει να ξεκινήσει ή όχι το αυτοκίνητο. Αν δηλαδή κάποιος οδηγός βρίσκεται πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δε θα ξεκινήσει. Επειδή ο συγκεκριμένος όρος δεν έχει ακόμη μεταφραστεί επίσημα στα ελληνικά, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε πιθανή παρερμηνεία, εφεξής θα αναφερόμαστε σε αυτόν ως alcohol interlocks.

Το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι νέο, αφού ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη βρίσκεται σε λειτουργία για αρκετά χρόνια. Μάλιστα, πρόσφατα η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα χρηματοδοτήσει την επιστημονική έρευνα για εξέλιξή του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπολογίζει το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό του οδηγού με ένα απλό άγγιγμα, ή με ανίχνευση της αναπνοής του, με στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος έως το 2021.

Οι ενέργειες για τη μείωση των θανάτων από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ εντείνονται, με χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Δανία, η Εσθονία και η Λετονία να σημειώνουν σημαντική πρόοδο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ETSC, στην Εσθονία οι θάνατοι από αυτή την αιτία μειώθηκαν κατά 90%, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε και η μείωση του επιτρεπτού ορίου στα 0,2 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, 26.000 οδηγοί αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο απαγόρευση οδήγησης εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ και 7.000 συνεχίζουν να οδηγούν, παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει προσωρινά το δίπλωμά τους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Σειρά ελέγχων της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα της Δυτικής Ελλάδος
Επιχειρήσεις με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Τροχαία. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)

S5 Box