SAFETY FIRST

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

 

Κατόπιν τούτου, το European Transport Safety Council (ETSC) καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν υποχρεωτική τη χρήση των Alcohol Interlocks σε όλα τα επαγγελματικά οχήματα όπως λεωφορεία ή φορτηγάκια, καθώς και σε όλα τα αυτοκίνητα οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν "συλληφθεί" να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Για αυτό το λόγο θεωρείται σημαντικό όλα τα νέα, επαγγελματικά, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, οχήματα να μπορούν να υποστηρίξουν το εν λόγω σύστημα.

"Η επιβολή της νομοθεσίας είναι πολύ σημαντική για τη λύση του προβλήματος της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ευρώπη. Για όσους που συνεχίζουν να οδηγούν έχοντας πιει, παρά τους ελέγχους και τις κυρώσεις, τα alcohol interlocks αποτελούν μια σημαντική και αποτελεσματική λύση. Είναι επίσης σημαντικό, οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων που μεταφέρουν ανθρώπους ή εμπορεύματα, να μην επιτρέπεται να οδηγήσουν αν βρίσκονται πάνω από το όριο κατανάλωσης οινοπνεύματος. Ήδη πολλοί στόλοι εταιρειών ανά την Ευρώπη έχουν εξοπλιστεί με συσκευές interlock, οπότε είναι καιρός αυτές να ενταχθούν στον στάνταρ εξοπλισμό των αυτοκινήτων", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso.

Τα alcohol interlocks, αποτελούν αυτόματο σύστημα ελέγχου που απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει σε έναν αναπνευστήρα εντός του αυτοκινήτου, πριν γυρίσει το κλειδί της μίζας ή πατήσει το κουμπί εκκίνησης. Μέσω της διαδικασίας που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτοσχέδιο αλκοτέστ, το σύστημα αναλύει το αποτέλεσμα και επιτρέπει να ξεκινήσει ή όχι το αυτοκίνητο. Αν δηλαδή κάποιος οδηγός βρίσκεται πάνω από το όριο, το αυτοκίνητο δε θα ξεκινήσει. Επειδή ο συγκεκριμένος όρος δεν έχει ακόμη μεταφραστεί επίσημα στα ελληνικά, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε πιθανή παρερμηνεία, εφεξής θα αναφερόμαστε σε αυτόν ως alcohol interlocks.

Το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι νέο, αφού ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη βρίσκεται σε λειτουργία για αρκετά χρόνια. Μάλιστα, πρόσφατα η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα χρηματοδοτήσει την επιστημονική έρευνα για εξέλιξή του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπολογίζει το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό του οδηγού με ένα απλό άγγιγμα, ή με ανίχνευση της αναπνοής του, με στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος έως το 2021.

Οι ενέργειες για τη μείωση των θανάτων από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ εντείνονται, με χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Δανία, η Εσθονία και η Λετονία να σημειώνουν σημαντική πρόοδο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ETSC, στην Εσθονία οι θάνατοι από αυτή την αιτία μειώθηκαν κατά 90%, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε και η μείωση του επιτρεπτού ορίου στα 0,2 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, 26.000 οδηγοί αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο απαγόρευση οδήγησης εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ και 7.000 συνεχίζουν να οδηγούν, παρά το γεγονός ότι έχουν χάσει προσωρινά το δίπλωμά τους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)

S5 Box