SAFETY FIRST

Η παραλιακή λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου παραμένει πεδίο επικίνδυνης οδήγησης και η καταμέτρηση των παραβάσεων που καταγράφηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά του λόγου το αληθές.

Ο δρόμος που ενώνει την Αθήνα με το Σούνιο παραμένει μια «ανοιχτή πληγή», αφού τα κρούσματα επικίνδυνης οδήγησης, τροχαίων παραβάσεων και κυρίως, ατυχημάτων, είναι πολλά και διαρκή.

Οι αυτοσχέδιοι αγώνες, γνωστοί και ως «κόντρες στα λιμανάκια» είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αλλά και ανυποψίαστους χρήστες του δρόμου, που τυχαίνει να περνούν από εκεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, με ίδια ή αντίθετη κατεύθυνση.

Για την αντιμετώπιση του παραπάνω φαινομένου, όπως και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων, η Τροχαία Αττικής πραγματοποιεί ελέγχους σε καθημερινή βάση δίνοντας έμφαση «σε σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες», όπως αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Φεβρουαρίου-Απριλίου 2023, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής κατέγραψε 3.035 παραβάσεις έπειτα από 4.896 ελέγχους στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου.

Ο αριθμός φαντάζει και είναι μεγάλος, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως σε 61,9% των περιπτώσεων ελέγχου, σημειώθηκε παράβαση.

Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων ελέγχων, η Τροχαία ανακοίνωσε πως υπήρξαν 3 συλλήψεις, 48 περιπτώσεις μεταφοράς οχημάτων, ενώ αφαιρέθηκαν 265 ζεύγη πινακίδων, 396 άδειες κυκλοφορίας και 523 άδειες οδήγησης.

Αναλυτικά οι παραβάσεις που σημειώθηκαν, ήταν:

Κίνηση με υπερβολική ταχύτητα - 362

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας - 206

Μη χρήση κράνους - 170

Στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης - 120

Χρήση κινητών τηλεφώνων - 115

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη- 89

Επίδειξη ικανοτήτων - 71

Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ - 68

Αντικανονικοί ελιγμοί - 58

Αυτοσχέδιοι αγώνες - 50

Παράβαση θορύβων - 40

Λοιπές παραβάσεις - 1.686

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)

S5 Box