SAFETY FIRST

Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα προκαταρκτικά στατιστικά των θανατηφόρων τροχαίων στις 27 χώρες που την απαρτίζουν για το 2021.

Σύμφωνα με αυτά, 19.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του 2021, αριθμός που αποτελεί αύξηση κατά 5% (1.000 θάνατοι) σε σύγκριση με το 2020, αλλά συνιστά μείωση 13% (σχεδόν 3.000 θάνατοι) σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή προ πανδημίας.

Όπως τονίζεται και στην αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα στατιστικά δεδομένα επηρεάζονται άμεσα από την πανδημία και τα μέτρα που είχαν ληφθεί στην εκάστοτε χώρα το 2020. Άλλωστε, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα εκείνη τη χρονιά είχαν μειωθεί κατά 17% σε σύγκριση με το 2019.

Όσον αφορά στα στατιστικά δεδομένα του 2021, η γενική εικόνα δεν παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση σε σύγκριση με το 2020. Οι δρόμοι της Σουηδίας είναι οι πιο ασφαλείς, καθώς η σκανδιναβική χώρα πέτυχε την καλύτερη καταγεγραμμένη της επίδοση, με 18 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στην αντίπερα όχθη, η Ρουμανία κρατάει την χειρότερη πρωτιά, με 93 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Με 57 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 44 θανάτων.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2021 αποτέλεσε χρονιά ιστορικού χαμηλού σε θανάτους για την Κύπρο και ακόμη 8 χώρες (Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία).

Σε άξονα διετίας, χώρες όπως Δανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Πολωνία και Λιθουανία παρουσίασαν μείωση των θανάτων κατά περισσότερο από 20%, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε αύξηση σε Λετονία, Σλοβενία και Φινλανδία.

Συγκρίνοντας με το 2019, η χώρα μας έχει παρουσιάσει μείωση κατά 12% (57 από 64), η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αντιπαραθέσουμε τα θύματα του 2021 με τον μέσο όρο της τριετίας 2017-2019, που φτάνει στο 14%.

Από εκεί και έπειτα, το 52% των απωλειών από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβη σε αγροτικές οδούς, το 40% σε αστικές περιοχές και το 8% σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Το 43% των θυμάτων ήταν οδηγοί ή επιβάτες αυτοκινήτων, το 20% πεζοί, το 18% μοτοσικλετιστές ή μοτοποδηλάτες και το 10% ποδηλάτες.

Βέβαια, αυτό αλλάζει στις αστικές περιοχές, όπου τα περισσότερα θύματα είναι πεζοί (37%), ενώ ακολουθούν οι μοτοσικλετιστές-μοτοποδηλάτες (18%) και οι ποδηλάτες (14%), γεγονός που δείχνει πως το 69% των θανάτων εντός πόλης, αφορά στους λεγόμενους "ευάλωτους χρήστες".

Αναλύοντας τα θανατηφόρα τροχαία από τη σκοπιά των φύλων, 77% των θυμάτων ήταν άντρες, ενώ από πλευράς ηλικίας, οι περισσότεροι νεκροί ήταν άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών (28%).

Παρόλα αυτά, οι νέοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρο τροχαία, αφού το ποσοστό των θανάτων για ηλικίες 18-24 ετών είναι 12% μεν, αναλογεί όμως μόνο στο 7% της Γηραιάς (κυριολεκτικά) ηπείρου.

Να σημειωθεί, ότι όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα αποτελέσματα αυτά χαρακτηρίζονται ως "προκαταρκτικά", καθώς τα τελικά θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ωστόσο, οι όποιες διαφορές δεν αναμένεται να επιδράσουν δραστικά στη συνολική εικόνα, αλλά απλώς να διαφοροποιήσουν ορισμένους αριθμούς.

"Καθώς τα επίπεδα κυκλοφορίας επιστρέφουν στην κανονικότητα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε σε αριθμό θανάτων προ πανδημίας στους δρόμους μας", δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean. "Σε επίπεδο ΕΕ θα προσπαθήσουμε μέσω διαδικασιών χρηματοδότησης, νομοθεσίας και προβολής να συμβάλουμε στην υλοποίηση του "ασφαλούς συστήματος" με ασφαλέστερες υποδομές, ασφαλέστερα οχήματα, ασφαλέστερη χρήση των δρόμων και καλύτερη φροντίδα μετά το ατύχημα.

"Αλλά αυτό αποτελεί κοινή ευθύνη με τα κράτη μέλη, τον κλάδο και τους χρήστες των δρόμων. Κάθε θάνατος και σοβαρός τραυματισμός στους δρόμους μας μπορεί να αποφευχθεί".

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έως το 2030, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα να έχουν μειωθεί στο μισό, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία έχει επιτευχθεί μείωση κατά 36%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ έως 31 Μαρτίου
Η έξαρση του κορονοϊού COVID-19 έχει οδηγήσει, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, στην αναστολή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)

S5 Box